Варненски експерт: Децата имат право на самостоятелна седалка в градския транспорт

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
14:14 / 22.07.2016
2161
Всеки, който пътува с автобус знае, че на майките, които не вземат в скута си своите деца не се гледа с добро око. Тази сутрин репортер на Varna24.bg стана свидетел на ситуация, при която жена направи забележка на млада майка да вземе дъщеричката си на около 4 годинки в себе си, за да седне друга дама. 

Въпросната правостояща изсумтя и допълни: "Ами да, трябваше да й кажете, че да се сети".

Възмутената пътничка беше на около 60 години, с ярко червило и лакирани нокти, в отлично здраве, с бански костюм, по което се съди че отиваше на плаж. След като майката стовари в краката си двете раници, които носеше, гушна и детето, което първоначално се разплака, че се налага да пътува смачкано по този начин. 

В същото време новонастанилата се пътничка разтвори огромен вестник почти пред лицето на майката с детето.

По този повод потърсихме коментар от изпълнителният директор на фирма "Градски транспорт" Злати Златев. Той обясни, че децата имат пълното право на самостоятелна седалка в автобусите и е въпрос на личен избор от страна на родител или придружител да вземе детето в себе си. 

Това право се гарантира още повече, в случай че родителят е извадил карта за превоз на малчугана, ако той няма навършени 7 години. Тази карта гарантира на детето и правото на застраховка, в случай на злополука. 

В същото време Злати Златев призова за повече толерантност между пътниците в градския транспорт и прикани по-младите хора да стават и отстъпват място, когато в превозното средство се качи майка с дете, възрастен човек или инвалид. 

Често се налагало кондукторките в автобусите да подсещат младежите, а и не само тях, да отстъпят мястото си. 

От "Градски транспорт" припомниха, че в автобусите е забранено качването на пътници, които превозват опасни товари като газови бутилки и други избухливи вещества, както и на остри предмети, които могат да наранят околните. Сред останалите по-популярни забрани е ползването на мобилен телефон, което масово не се спазва, храненето и пушенето в автобуса. 

Стана ясно, че се допуска превозването на домашни любимци, но при условие, че те са в специално пригодена за тях клетка или пътна чанта. 

Кучета, водачи на слепи хора, както и полицейски кучета, но с наморник, също се допускали в превозните средства без проблем. 

По повод на истерията с пенсионерските карти Златев увери, че напрежение вече няма, опашките пред пунктовете са изчезнали, а днес е крайният срок за издаването на картите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби
Голям проект във Варна продължава да предизвиква масово недоволст...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).