Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски евродепутат се бори срещу насилствените осиновявания на българчета в чужбина
Автор: Пламена Николова 12:58 / 13.05.2019Коментари (0)3045
© Varna24.bg
Редица сигнали със зов за помощ е получавал варненският евродепутат Емил  Радев, сподели той за Varna24.bg.

Кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Емил Радев сподели, че някои от получаваните от него до момента сигнали засягат насилственото отнемане на български деца от техните семейства зад граница. Ето с какви проблеми най-често са се обръщали сънародниците ни към Радев в качеството му на представител на страната ни в Европейския парламент през изминалия мандат:

"Различни са темите, по които граждани на Варна и областта са се обръщали към мен като евродепутат. Натъквал съм се на много човешки трагедии. Такъв е случаят с бебето Меган, което беше отнето от родителите си във Великобритания. Детето е от смесена двойка – гражданин на Великобритания и българка. Първо бяха отнети правата на бащата, а след това и на майката, защото се срещала с бащата. Бабата, която е адвокат от Добрич, направи всичко възможно да вземе за отглеждане детето, но английският съд първоначално не я допускаше въобще до делата. След това под натиск от наша страна и от дипломатическите служби в България я допуснаха, но не й беше осигурен превод. Тайно дойде служител на английските социални служби в България – не бяха уведомили никой, включително и Министерството на правосъдието. Този служител написа доклад от над 200 страници, който беше в ущърб на роднините на детето. Накрая бебето бе насилствено дадено за осиновяване в английско семейство. Тази порочна практика е политика във Великобритания и годишно над 5500 деца са отнемани от родителите им - главно граждани на Източна Европа, и давани за осиновяване на британски двойки, някои от които бездетни, а други - еднополови.

Работих активно за промяна на регламента Брюксел 2А, като внесох изменения, според които, когато детето бива отнемано, то трябва да се дава на неговите роднини, така че да остане в своята културна, езикова и социална среда. Гарантирахме, че процедурите ще са ясни, прозрачни и ще бъдат в правна защита на роднините на детето. С този проблем със сигурност ще продължим да се занимаваме и занапред, защото в една друга страна - Норвегия, също се отнемат по този недопустим начин деца, главно на граждани на Източна Европа. Тъй като Норвегия не е в ЕС, за да се спре порочната практика, трябва да се търси силен дипломатически и обществен отзвук.

Няма нищо по-важно от защитата на интересите на детето, а попаднало в подобна сложна ситуация, за него е най-добре да може да остане при близки хора, вместо да попада в чуждо семейство. Имахме и варненка с подобен проблем в Испания. Тя беше женена за испанец и след развода той задържа детето, не даваше достъп. Обърнахме се за помощ към български адвокат, който практикува там, за да може майката да вижда детето си, а и да има право да го вземе в родината си.  Съдействахме да се защитят правата на нашата съгражданка. Отнемането на дете е твърде крайна мярка и аз се радвам, че българското законодателство е изключително умерено в това отношение. Няма такива тенденции, каквито съществуват в скандинавските държави или във Великобритания", каза Емил Радев. 

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: