
ЗАРЕЖДАНЕ...
Варненски готвачи разказаха играта на конкуренцията на международно състезание | ||||||
| ||||||
Българското участие бе в лицето на шеф-инструктори в Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт във Варна, а именно Станислав Кубарев, Калоян Колев и Васил Якимов. Те се съревноваваха в 7 различни категории: Птиче месо, Десерти, Предястия, Отборно състезание, Паста, Риба, Месно ястие. Журито в състав от гръцки, мексикански, египетски и турски професионални шеф-готвачи оценяваше 53-ма състезатели във всички категории пред стотици посетители в тристахилядния град Айдън. Съдиите бяха впечатлени от ястията на всички наши представители, като коментираха, че се отличават с изключително висок професионализъм, ниво на хигиена и почерк от опита им в ресторанти. Най-голяма еуфория сред журито настана след дегустацията на десерта, приготвен от шеф Васил Якимов – българско кисело мляко с гел от роза, прах от хибискус, смокини и пясък от бял шоколад. Сред участниците имаше състезатели - студенти от университети, професионални шеф-готвачи и шеф-инструктори от кулинарни училища. Като част от събитието имаше и палатков лагер на открито със секции за кратки курсове по сладкарство и пекарство. Събитието бе открито от кмета на Инджирлова, Айдън, г-н Гуршат Кале, като той връчи лично медалите на представителите на българското висше училище. Шеф Калоян Колев спечели злато със своето предястие "Сьомга в марината с крем от авокадо и шалот“, отборно с шеф Васил Якимов за стартер " Маринована ципура с билки, лешник, зеленчуков винегрет и коралова паста“ и приготвяне на риба "Ципура на тиган с хрупкава коричка, картофено пюре, обвивка от грах и шампанско“. Шеф Васил Якимов спечели три златни медала за десерта, аплодиран от журито "Кисело мляко с роза, прах от хибискус, смокини и пясък от бял шоколад“, за месо "Заешко с лавандула, моркови, пюре от грах, картофи и шалот" и отборно с шеф Калоян Колев. Шеф Станислав Кубарев завоюва два златни медала в категорията за приготвяне на птици и паста – "Патешко магре, смокини, портокалов сос, кускус и шафран“ и "Паста с доматен сос и морски дарове“. Припомняме, че Шеф Васил спечели първо място за професионалисти на националната кулинарна купа през 2018 г. в Пловдив, а шеф Калоян, заедно със свои студенти от Хондурас и Ирландия второ място за отбор. |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg