Варненски хаджии събират пари за морския храм

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:21 / 26.10.2009
511
Със снимки от Йерусалим ще завърши кампанията за събиране на средства за храма "Свети Николай Чудотворец".

От началото на октомври започна дарителската акция. Все още не е довършена реставрацията на стенописите. Сградата е обявена за паметник на културата и се нуждае още от нова димоотводна система към свещниците, за да не се съсипват стенописите, както и от подмяна на главния портал.

Изложбата "Фоторазказ за светите места" ще бъде открита на 19 ноември от 17,30 ч. в Арт-салона на Радио Варна.

Тя е дело на хаджии от Варна, посетили наскоро Йерусалим, ръководени от отец Борис от Пазарджик. Част от фотосите ще бъдат подарени като благодарност на дарителите, подпомогнали до сега храмовия ремонт. Църковното настоятелство разпрати писма до хора от морския бизнес, предприемачи и миряни с различни занимания да помогнат със средства. За всички дейности са нужни около 60 хиляди лева, но от храма са готови да приемат помощ и във вид на труд или материали.

Кампанията е под патронажа на варненския и великопреславски митрополит Кирил. С неговата благословия ще бъде открита и фотоизложбата в Радио Варна, на която ще се извърши молебен за благословение труда на дарителите.

За мен тази акция в подкрепа на обичания варненски храм на името на големия Светия Николай Мирликийски Чудотворец вече е успяла, каза отец Василий Шаган, председател на църковното настоятелство. Щом като толкова хора се обединиха около тази идея, дават енергия, жертват време и усилия, за се помогне на храма, смятам, че сме на верния път, допълни духовникът.

Храмът "Свети Николай Чудотворец" е издигнат с 50 000 златни лева, дарени от Параскева Николау - българин, който е живял в Русия в средата на ХІХ век. През 1918 г. храмът е обявен за единствения морски храм у нас.

Източник: chernomore.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).