Варненски лекар обясни разликата между първите симптоми на вирус и Covid-19

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:22 / 11.10.2023
3006
Увеличава се броят на пациентите със симптоми на настинка, грип и ковид в условията на реваксинация за ковид и грип. Това показват и справките от РЗИ–Варна и наблюдения на лични лекари, съобщава БНР.

Специална организация за преглед на пациенти със симптоми на грип, настинка или ковид е създала д.м.н. Христина Димитрова, която е общопрактикуващ лекар в ДКЦ-1 "Света Клементина“ във Варна. За да не се срещат пациентите с вирусни заболявания с другите, които нямат такива – тя е определила конкретни часове за прием за едните и другите, като за тези с грипоподобни симптоми дори е предвидила отделно помещение за преглед. По този начин цели да предпази хората с онкологични заболявания, болести на сърцето и др. от зараза докато са в лекарския кабинет, каза за Радио Варна д-р Димитрова.

Доктор Христина Димитрова съветва всичките си пациенти, които са с грипоподобни симптоми да си направят тест, за да се установи от какво са болни – от грип или от ковид. Така тя знае как да ги лекува и какви медикаменти да предпише. Съответно и рискът от усложнения намалява значително, коментира лекарят.

В момента щамът на ковид, който настъпва у нас е вариант на Омикрон и в повечето случаи протича леко. Д-р Димитрова посочи някои разлики в протичането на грип и ковид:

При грип има едно внезапно остро начало и пациентите знаят и помнят точния ден и час, в който са се почуствали толкова зле, че трябва да легнат. Обикновено температурата внезапно става много висока, над 38 градуса, очите и лицето изглеждат червени, нерядко има треска, изключително изразена мускулна слабост, болки в очите и главоболие.

При ковид началото рядко е с толкова висока температура. При ковид началото е с отпадналност и слабост на мускулите на фона на температура от 37, 3 – 37, 6 градуса. Болните се чувстват изключително отмаляли, в повечето случаи има бистра хрема, която буквално самоволно изтича през носа, има дразнене и сухота в гърлото и режещ глас.

Доктор Димитрова каза още, че е завишен интересът и към ваксинирането като с противогрипни ваксини, така и с такива срещу ковид. Тя посочи, че е получила ваксините срещу грип, които са по заявка на нейни пациенти, а ваксините за ковид се поставят в сградата на РЗИ.

Когато има интерес и показания при лица над 65 години да се поставят и двете ваксини, това може да стане в един ден или през 30 дни, каза още доктор Христина Димитрова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14912):
09.05.2024 Вижте симптомите на FLiRT - новият вариант на COVID-19
09.05.2024 Добрата новина: Деца събират пари за съученичка, загубила родителите си в пандемията от COVID-19
08.05.2024 Изтеглят COVID ваксината на "Астра Зенека" в световен мащаб, причината е интересна
07.05.2024 Два нови щама на COVID-19, може да се усъмните за тях заради 10 грипоподобни симптома
06.05.2024 Ген. Мутафчийски: Никога не можах да намеря отговор на този въпрос
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
Още новини от Новини от Варна:
Кенийци завладяха Варна, но аплодисментите бяха за 9-годишният Ди...
Този 42-годишен варненец се бори да остане опора на семейството с...
Как едно варненско семейство започна успешен бизнес в Гърция
Варненските шофьори ще са доволни днес
Дъжд и облаци днес над Варна
Важно за варненци! Има промени в организацията на движението днес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).