Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски лекари извършиха безкръвна интервенция за смяна на аортна клапа на шест пациента
Автор: Екип Varna24.bg 10:19 / 23.07.2018Коментари (0)2323
©
Екип специалисти от УМБАЛ "Св. Марина“ - Варна извърши безкръвна интервенция за смяна на аортна клапа на нови шест пациента. "Минимално инвазивната сърдечносъдова процедура се прилага при стеноза на аортната клапа и е животоспасяващо лечение за болните, при които отворената сърдечна хирургия е свързана с висок риск“, обяснява инвазивният кардиолог д-р Веселин Вълков.

До момента във варненската университетска болница "Св. Марина“ е спасен животът на 39 пациента със съвременния високотехнологичен метод, като първите интервенции са направени съвместно с водещия в света немски кардиолог проф. д-р Карл Щангл от берлинската университетска болница "Шарите“. Варненската и берлинската клиники си сътрудничат от 2012 г. Мултидисциплинарният лекарски екип, който придоби голям опит в областта на транскатетърната смяна на клапи, се състои от интервенционални кардиолози, кардиохирурзи и анестезиолози. В световен мащаб методът за безкръвната смяна на аортна клапа успешно се прилага от 2007 година и за това време придоби изключително бърза популярност в страните с традиции в медицината. По-голяма част от пациентите са на възраст над 70 години, често имат множество съпътстващи заболявания и при тях тази процедура се препоръчва.

Предимство на безкръвната интервенция е изключително бързото възстановяване след процедурата и възможността пациентите да водят нормален начин на живот след имплантирането на аортната клапа. "Обичайният начин за лечение на това заболяване е отворена кардиохирургична операция, при която се отваря гръдният кош, спира се сърцето, клампира се аортата и хирургът сменя клапата. Манипулацията, която ние извършваме, като резултат е същата – сменяме аортната клапа. Разликата е в това, че я сменяме транскатетърно с достъп през бедрената артерия. Клапата се сменя без операция, без екстракорпорално кръвообращение и може дори да не се налага обща анестезия, а пациентът да е седиран. Възстановяването е много бързо, болните стават няколко часа след интервенцията и се изписват след 3-5 дни“, разяснява д-р Вълков.

Процедурата по смяна на аортна клапа се поема напълно от НЗОК, като мултидисциплинарен екип от болницата обсъжда и предлага всеки случай индивидуално.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: