Варненски общини искат да ползват новото сметище край Стожер

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:07 / 24.06.2015
832
Общини от област Варна (Ветрино, Белослав, Вълчи дол и Девня) проявяват интерес за ползване на новото регионално депо за битови отпадъци край добричкото село Стожер. 

Това стана ясно след провеждане на Общо събрание на Сдружение "Регионално управление на отпадъците - Добрич", предаде кореспондентът на Радио "Фокус" - Варна. 

На събранието е взето единодушно решение постъпилите запитвания от тези общини да бъдат разгледани след като двете претоварни станции в Балчик и Тервел започнат да работят. Те се изграждат в рамките на проекта на Община град Добрич за създаване на регионална система за управление на отпадъците, в синхрон с изискванията на ЕС. 

Когато двете съоръжения заработят ще има яснота какви са дневните количества отпадъци, които постъпват, за да не бъде надвишено допустимото според нормативната уредба.

Комплексното разрешително допуска 130 тона на ден. Освен това ще бъдат разгледани и окончателните доклади на кандидатстващите общини за морфологичен анализ на отпадъците. 

Общото събрание на Сдружение "Регионално управление на отпадъците - Добрич" дава съгласие 51 957,60 лв. от натрупаните средства от отчисленията по член от Закона за управление на отпадъците да бъдат използвани за извършване на бъдещи разходи, свързани с изградените съоръжения и инсталации за оползотворяване. Това включва и рециклиране на битови отпадъци. 20 085,46 лв. с ДДС са предвидени за електрозахранване на площадката за строителни отпадъци; 15 267,44 лв. с ДДС - за изграждане на ограда с дължина от 220 метра; 16 604,70 лв. с ДДС - за изграждане на път за достъп до резервоара за битови води. 

Възложено е на кмета на Община град Добрич да сключи договори за няколко дейности и на основание нормативната уредба за реда и начина за изчисляване и определяне размера на обезпеченията и отчисленията, изисквани при депониране на отпадъци, да подаде заявление до Директора на РИОСВ - Варна. Готов и приет от Общото събрание е анализ на ситуацията от въвеждането на Регионалното депо край село Стожер в експлоатация до 15-ти юни тази година, както и на хода на дейностите по въвеждане в експлоатация на двете претоварни станции на територията на Добричка област.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).