Варненски общини сключиха договори за 5 милиона лева еврофинансиране за областта

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:52 / 19.10.2015
640
Общините Аксаково, Дългопол, Вълчи дол, Провадия и Ветрино и петте районни кметства във Варна стартираха европроекти от новия програмен период. Това са първите десет сключени договора от областта до момента по процедура "Независим живот" от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. и общата им стойност е 4,985 милиона лева, съобщи управителят на Областния информационен център - Варна Виктория Николова.

С европейски средства ще се подкрепи дейността на съществуващи или ще се създадат нови Центрове за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда. Те ще предлагат интегрирани социални и здравни услуги на хора с увреждания и възрастни над 65г., които не са в състояние сами да се обслужват. 

Потребителите ще могат да ползват лични и социални асистенти или домашни помощници, както и да получават мотивационна и психологическа подкрепа, медицинска помощ и рехабилитационни услуги. В центровете ще работят социални работници, медицински сестри, психолози и рехабилитатори. 

Всички проекти предвиждат осигуряването на лични асистенти. Освен тях в някои общини нуждаещите се ще могат да ползват също домашни помощници или социални асистенти. Във Ветрино ще се предоставят и трите услуги. 

Община Провадия ще назначи по проекта 87 асистенти, които ще обгрижват общо 106 човека. В социалния патронаж в Аксаково по проекта ще бъдат заети 20 лични асистенти и 10 домашни помощници, които ще помагат на минимум 40 потребители. 

С цел преодоляване на социалната изолация на хората в неравностойно положение в Дългопол и Провадия по програмата ще бъдат закупени и специализирани превозни средства за хора с увреждания. В Провадия така ще се транспортират ползвателите до лекар, лекарска комисия и явяване пред ТЕЛК. 

Предвидено е вече стартиралите проекти ще продължат между 20 и 28 месеца в отделните общини.

Процедура "Независим живот" е с три крайни срока за кандидатстване като последният изтича на 6 януари 2016 г. Програмата покрива 100 процента от разходите по проектите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).