Варненски ортопеди показаха сложна операция

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:46 / 02.05.2018
4269
Операция по ендопротезиране на раменна става на варненец с тежка артроза на лявата раменна става извърши пред наблюдатели екип от специалисти от клиниката по ортопедия и травматология в МБАЛ “Света Анна – Варна".

Високоспециализираната интервенция продължи около 4 часа и половина и се предава в реално време в учебната зала на клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ “Света Анна – Варна". "Операцията е продължителна, защото анатомията и ставната геометрия при подобно увреждане са силно нарушени и изискват много прецизна работа и позициониране на изкуствената става, така, че да отговаря на пропорциите на пациента“ – каза доц. д-р Руслан Попстефанов, ръководител на Катедра "Ортопедия и травматология“ на Медицински университет – Варна. Смяната на раменната става на болния с ривърс (обратна раменна протеза) бе извършена от доц. Русинов от ВМА – София, д-р Георгиев, доц. Руслан Попстефанов и д-р Ивайло Митковски. Новата става, която ще осигури на болния качествен живот, струва повече над 6000 лева и не се покрива от Здравната каса.

"Пациентът е от Варна и е с тежък артероиден ревматит, уточни  доц. Попстефанов. Той има вече поставени две тазобедрени ендо протези. Поради тежкото разрушаване на раменните стави се е наложило поставяне и раменна. Моделът на протезата - Делта X  е дарение от един от най-големите производители на импланти в света. Тази става има множество предимства.

Раменната артроза е рядка болест, поради което не се поставя често подобна протеза. За последните 10 години във Варна това е третата поставена. Цената на импланта е висока – между 6000 и 7000 лева и се плаща изцяло от пациентите. Тъй като процентът на инвалидизация при увреждане на едната раменна става не е драматичен, пациентите предпочитат да се въздържат от решение за поставяне на подобен имплант“  - каза още доц. Попстефанов.

По негови думи, основната група изкуствени стави, които се имплантират в клиниката са по повод счупвания в раменната кост. Те често са с лоша прогноза при стандартното оперативно лечение чрез фиксиране на фрагменти и изчакване на зарастване на костта. Затова и  там се предпочита при определени условия да се премине направо  към поставяне на изкуствена става. Подобни стави се поставят по 30-40 годишно. Наполовина по-евтини са – около 4000 лева. Те също са за сметка на пациента. "Екипът на д-р Митковски има голям опит вече. Тези протези са по-различни. Имаме напредък в тази хирургия. Резултатите са впечатляващи и сравними с това, което се публикува в световната статистика.Както при всяка хирургическа интервенция, съществуват рискове от инфекциозни усложнения, както и риск от дълбока венозна тромбоза“ – добави  доц. Попстефанов.

Във варненско бавно нарастваща група пациенти са тези с лоши последици в резултат от счупвания в областта на раменната става. В последствие при тях се появява износване на ставата, което може да бъде причина за поставяне на изкуствен заместител.

Източник: Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).