Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски ортопеди показаха сложна операция
Автор: Екип Varna24.bg 16:46 / 02.05.2018Коментари (0)4183
© Черно море
Операция по ендопротезиране на раменна става на варненец с тежка артроза на лявата раменна става извърши пред наблюдатели екип от специалисти от клиниката по ортопедия и травматология в МБАЛ “Света Анна – Варна".

Високоспециализираната интервенция продължи около 4 часа и половина и се предава в реално време в учебната зала на клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ “Света Анна – Варна". "Операцията е продължителна, защото анатомията и ставната геометрия при подобно увреждане са силно нарушени и изискват много прецизна работа и позициониране на изкуствената става, така, че да отговаря на пропорциите на пациента“ – каза доц. д-р Руслан Попстефанов, ръководител на Катедра "Ортопедия и травматология“ на Медицински университет – Варна. Смяната на раменната става на болния с ривърс (обратна раменна протеза) бе извършена от доц. Русинов от ВМА – София, д-р Георгиев, доц. Руслан Попстефанов и д-р Ивайло Митковски. Новата става, която ще осигури на болния качествен живот, струва повече над 6000 лева и не се покрива от Здравната каса.

"Пациентът е от Варна и е с тежък артероиден ревматит, уточни  доц. Попстефанов. Той има вече поставени две тазобедрени ендо протези. Поради тежкото разрушаване на раменните стави се е наложило поставяне и раменна. Моделът на протезата - Делта X  е дарение от един от най-големите производители на импланти в света. Тази става има множество предимства.

Раменната артроза е рядка болест, поради което не се поставя често подобна протеза. За последните 10 години във Варна това е третата поставена. Цената на импланта е висока – между 6000 и 7000 лева и се плаща изцяло от пациентите. Тъй като процентът на инвалидизация при увреждане на едната раменна става не е драматичен, пациентите предпочитат да се въздържат от решение за поставяне на подобен имплант“  - каза още доц. Попстефанов.

По негови думи, основната група изкуствени стави, които се имплантират в клиниката са по повод счупвания в раменната кост. Те често са с лоша прогноза при стандартното оперативно лечение чрез фиксиране на фрагменти и изчакване на зарастване на костта. Затова и  там се предпочита при определени условия да се премине направо  към поставяне на изкуствена става. Подобни стави се поставят по 30-40 годишно. Наполовина по-евтини са – около 4000 лева. Те също са за сметка на пациента. "Екипът на д-р Митковски има голям опит вече. Тези протези са по-различни. Имаме напредък в тази хирургия. Резултатите са впечатляващи и сравними с това, което се публикува в световната статистика.Както при всяка хирургическа интервенция, съществуват рискове от инфекциозни усложнения, както и риск от дълбока венозна тромбоза“ – добави  доц. Попстефанов.

Във варненско бавно нарастваща група пациенти са тези с лоши последици в резултат от счупвания в областта на раменната става. В последствие при тях се появява износване на ставата, което може да бъде причина за поставяне на изкуствен заместител.

Източник: Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: