Варненски пазар обяви война на найлоновите торбички

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:47 / 03.01.2017
1611
Фермерски Пазар Варна, е първият пазар без найлонови торбички тип потник у нас, научи Varna24.bg от публикация в социалната мрежа. 

Организаторите призовават във Фейсбук: "Ако желаете, на място можете си закупите торбички от хартия (на доставна цена), която после ние ще рециклираме или да си вземете платнена торбичка под наем.

Искаме да споделим с вас едно число, свързано с фермерския пазар във Варна: 20 000. Това не са приходите на фермерите, нито клиентите, които се доверяват на Фермерски Пазар Варна. Истината е следната: за последните 12 месеца само на нашия малък пазар са изразходвани около 20 000 найлонови торбички. Всяка една ще бъде на планетата ни около 1000 години преди да се разгради. В тази бройка не включваме тарелките, кофичките за мляко и бутилките. Тези цифри са негативен отпечатък за целите на нашия пазар - а именно един по-чист и зелен живот.

Ето защо взехме категорично решение за 2017 г. - Фермерски пазар Варна поетапно да се освободи от жестоката зависимост от пластмасата. Започваме от 1 януари 2017 година като премахваме всички найлонови торбички. В замяна ви молим да си носите свои платнени, хартиени или вече използвани найлонови торби за своите покупки. 

На място също ще се продават хартиени и платнени торби на възможно най-ниско цени. Предстои да организираме и събития за събиране на отпадъчна хартия с цел закупуване на нови хартиени торби, така че да не се оскъпява нищо за крайния клиент.

По-късно през годината ще се освободим от тарелки, кофички и бутилки.

Целта ни е Фермерският пазар във Варна да бъде първият пазар изцяло свободен от пластмаса. Засега ще сме първите в България, които казваме твърдо НЕ на найлоновите торбички.
Подкрепете ни и бъдете подготвени, защото всички заедно можем да бъдем промяната!" 

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).