Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски професор: Българите трудно ще спасят летния сезон
Автор: Екип Varna24.bg 16:41 / 19.05.2020Коментари (16)1687
© Varna24.bg
Вътрешният туризъм и вътрешният пазар са капка в морето на българския туризъм. Няма как българските туристи да спасят сезона, категоричен бе проф. Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна пред БНР.

По думите му за миналото лято пътувалите в чужбина българи са похарчили около 500 милиона евро, а цели 3 милиарда евро са дошли от чужденците, дошли на морски ваканционен туризъм у нас.

"Ето защо дори тези българи, пътували в чужбина, да останат у нас и всичките да дойдат на нашето море, пак няма да се компенсират загубите", уточни проф. Маринов.

Той представи данни, според които 70% от нашия туризъм се осъществява по морето, а 80 на сто от тези 70% е делът на чуждестранните туристи. Ако не се отворят границите и не паднат ограниченията за карантина, не можем да говорим за туристически сезон, макар и в ограничен обем, категоричен е Маринов. 

По думите му браншът е в готовност да посрещне туристите, но всичко зависи на първо място от затихването на пандемията, а след това и от бързото договаряне на представителите на властта, за да се облекчат пътуванията.

За юли и август няма отказани почивки или ако има, те са единични. Голяма част от резервациите за втората половина на юни също са запазени. Тези, които се отказват, не се анулират, а се прехвърлят за юли и август.

Икономистът бе категоричен, че сезонът у нас трябва да започне най-късно на 1 юли. "Ако пропуснем и юли, отиде и август. Това означава за тези два месеца и части от септември България да загуби някъде около 2 милиарда евро. Можете да си представите – това са 4 милиарда лева – толкова, колкото държавата отдели, за да подпомага бизнеса за периода на извънредното положение", коментира проф. Маринов.

Основният за нас съседен пазар е румънският, затова е много важно да се отворят границите с Румъния, посочи още Маринов. Турците предпочитат планинските ни курорти през зимата, гърците пък идват на еднодневни пътувания в южната част на България, допълни той.

Според специалисти България трябва да използва предимството си, че се справя добре с пандемията и не бива да допуска някои държави да ни изпреварят с рекламата в тази насока. Маринов даде пример с Черна гора, която вече се рекламира пред туристите като дестинация, свободна от коронавирус.



Още по темата: общо новини по темата: 387
10.07.2021 »
17.06.2021 »
14.06.2021 »
20.02.2021 »
02.01.2021 »
22.10.2020 »
предишна страница [ 1/65 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Добре бе, майна...Таковахте мамата на цялото Черноморие, с презастрояване и замърсяване, само си го набихте с нереални цени , кофти качество и смотан, необучен персонал, мизерни условия и т.н. Само защото бяха раздадени едни пари и някои другари трябваше да ги превъртят... Га ядохте кИбапчита напрЕко , не рИвахте... Сега рИвете ?! Как става така, че като ида на почивка в Испания или Гърция , ми идва по-евтино ,за условията и плажовете да не говорим ?! Ами идете там и вижте как става. През 70 -те испанци и гърци правят същата грешка с презастрояването, виждат за к'во става дума. След време срутват всичко, приемат закони за ниско строителство на брега, за плажове и т.н. А тук, при нас даже острови си построиха , да не говорим за инфраструктурата в комплексите...И сега , видите ли, дайте да дадем...
0
 
 
абе тейа ниама ли да работат бг имат да наваксват 1000г работа!
0
 
 
ами като ни излъгаха за безплатни чадъри и шезлонги,така ще е
0
 
 
Призовавам Българите да не хранят мафиотите а да отидат на палатки или да наемат кемпери и да си идат на плаж ако толкова много искат но не забравяйте също че планините ни са уникални и може тази година да ги обиколите лятото
0
 
 
Искам да отида на море в България, ама нямам желание...
Aнонимен
на 19.05.2020 г.
0
 
 
Защо тия призиви ги нямаше миналата година?
0
 
 
като не им харесва, хайде да вземат да си затворят хотелите - кочините, щото то всеки иска баба геманка, айде моля ви се аман от глупости с тези хотелиери и чудесии дето имаха едни пари и си ги изпраха в туризма!!!
0
 
 
Какво значи да спасим сезона. Някой си е решил че трябва да има 1 милион печалба за 3 месеца и ако не стане иска разликата да му я даде държавата. DMS BG OLIGARHIQ
+1
 
 
Отварят Гърция от 1 юни, не виждам как ще стане тава със спасяването.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: