Варненски съд върна четири деца на родителите им

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:41 / 17.02.2023
1955
Административният съд във Варна отмени заповеди от 18 януари 2023 г. на директора на Социално подпомагане, с които са отведени временно в Център за настаняване от семеен тип четири деца, отнети от родителите им - Б.Л.Б. и А.С.Ч.

В мотивите си съдът се опря на свидетелските показания на съсед, който дълго е живял в една сграда със семейство и бил категоричен, че "децата са били винаги чисти, нахранени и неагресивни. Изключително скромни и тихи, те не създавали проблеми на съседи, техните родители също. Жилището им било хигиенично поддържано“.

В своето решение съдът приема, че не се установява от доказателствата, че е безспорно защитен "най-добрият“ интерес на децата, с оглед предприетата мярка по отношение на тях – отнемането им от родителите и временното им настаняване в социален дом.

От Темида подчертават, че ответникът не е направил преценка на физическите, психическите и емоционалните потребности на децата, която кореспондира със задължението му да определи кой е техният "най-добър интерес“.

В хода на делото не се доказа, чрез събраните писмени доказателства, че децата – всички или някои от тях, са агресивни, физически или психически наранени, живеещи в среда на насилие или психически тормоз, в състояние на стрес. Съдът намира като недоказано твърдението в заповедите на ответника, че ангажираността на родителите към малчуганите е недостатъчна.

В мотивите си съдът сочи, че настаняването на дете извън семейството е крайна мярка за закрила, която следва да се прилага при наличие на една или повече от предвидените в закона предпоставки и във всеки случай, при съблюдаване на "най-добрия интерес“ на детето, което в конкретния случай не е сторено.

Правото на детето да запази личните отношения с родителя си е защитено от международното право, което осигурява детето да не бъде разделяно от родителите си против тяхната воля, освен когато компетентните власти решат, че такова разделяне е необходимо за висшите интереси на детето. Това непосредствено, спешно разделяне е възможно в случаите на малтретиране, но в настоящия казус категорични и безспорни данни за това няма. Затова съдът приема, че в интерес на децата Д. Б. Л., Л. Б. Л., А. Б. Л. и С. Б. Л. е те да останат в семейството на родителите си.

Решението на Административния съд във Варна е постановено по чл.27а от Закона за закрила на детето и произвежда действие до произнасянето на Районния съд за окончателното настаняване на децата в извън семейна среда.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).