Варненски таланти заминават за фолклорния събор в Копривщица

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:31 / 04.08.2015
685
Националният събор на народното творчество в Копривщица е вероятно най-голямото фолклорно събитие в Източна Европа. 

Съборът популяризира по невероятен начин българския народен фолклор, като събира на едно място певчески и танцови ансамбли от цялата страна. Традиционно съборът се провежда през пет години в местността Войводенец и има конкурсен характер. 

Всички участващи представят програми, основани на фолклора от областта, от която идват. Интересен факт е, че сред участниците има и чуждестранни групи, пресъздаващи български народни танци и обичаи.

Сдружение "Традиции, духовност, култура-Варна" спечели проект към фонд "Култура" при Община Варна и благодарение на финансовата им подкрепа, класираните на регионалните прегледи за Копривщица участници от Детско-юношески народен оркестър "Орфеони", кавалджийска група "Варнa", фолклорна формация "Пендари" и солисти ще пътуват за събора. 

Формациите се състоят от бивши и настоящи ученици на ОУ "Антон Страшимиров", НУИ "Добри Христов", НГХНИ "Константин Преславски" и много други училища на гр. Варна. 

Репертоарът им включва инструментални пиеси от добруджанска, северняшка и тракийската фолклорни области. 
Ръководител на съставите е Николай Докторов.
Целта на участието е представяне на варненски таланти в XI-то издание на Националния събор на народното творчество-Копривщица, 2015 г. 

"Това участие ще възнагради положените от тях труд и усилия през годините, ще обогати техния бъдещ професионален опит и ще допринесло за насърчаване на детското и младежко включване в представянето, развитието и популяризирането на българския фолклор в изданията на националния събор Копривщица за бъдеще", коментира ръководителят на групите Николай Докторов.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна даде старт на туристическия сезон с грандиозен концерт
Предупреждение: Язовир "Елешница" няма да може да удържи водата п...
Варненци изпращат седмицата с облачно време
ФКЦ-Варна с нов директор и ново име
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Община Варна се включва в националната здравна кампания за борба ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).