Варненски тийнейджъри обръщат всеки ден по халба бира

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:01 / 28.10.2009
503
Тревожни данни за бирен алкохолизъм сред подрастващите излязоха наяве, след като бяха оповестени данните от проучване, направено сред 72-ма младежи на възраст от 13 до 22 години. Те са възпитаници на две социални заведения във Варна - на дома за сираци "Княгиня Надежда" и на Социално-учебния професионален център. "Всяко пето дете от целевата група в двете социални заведения, които проучвахме пие всеки ден по една бира. Това е доста тревожно, тъй като бирата не е безобиден алкохол", каза психологът на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве Марияна Атанасова. Тя е сред специалистите, участвали в проекта за повишаване на знанията и уменията на младежи в риск за предотвратяване на рисковото им поведение. Той е осъществен от Центъра за социално-екологични практики със съдействието на община Варна и здравната инспекция.

Почти една четвърт от всички анкетирани са признали, че пият. Някои от тях по три пъти в седмицата засядали на чашка, пълна с вино или ракия. 16 на сто от участвалите в проучването си търсели поводи, за да седнат да пият, а за 14,8 на сто не е проблем да надигат бутилката и сами. Други пък се оправдавали, че пият бира, за да се разхладят, а други се наливали за успокоение. Водещ мотив за консумацията на алкохол се оказват личните проблеми, споделят 1/3 от подрастващите в социалните заведения. Точно толкова се наливат, за да повишат настроението и самочувствието си. Всеки пети обаче го прави заради приятелите си и компанията, в която се движи. За младежите от двете социални заведение обаче е ясно, че алкохолизмът е болест. Преподавателите на момичетата и момчетата смятат, че 80% от техните възпитаници посягат към алкохола или наркотиците защото имат чувството, че не са разбрани и са самотни, заради проблеми в семейството или защото имат приятели с рисково поведение.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).