Варненски търговци умишлено крият етикетите с цените

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
08:49 / 04.10.2011
2689
Позабравена тактика се завръща по някои сергии за плодове и зеленчуци във Варна, алармират граждани. Става въпрос за умишлено криене на етикетите с цените, което води до определяне стойността на стоките по методиката "според клиента". Практиката е в абсолютен разрез със закона, но въпреки това някои търговци си позволяват да я прилагат. На част от сергиите по пазарите в града често се срещат отделни стоки без обозначение на цената. Обикновено етикетчета не се слагат на зарзавата собствено производство, който търговците искат да продадат по-скъпо на определени клиенти, когато това е възможно.

Срещат се обаче и търговци, които продават целия си асортимент без обозначена стойност. При запитване защо това е така обичайният отговор е, че или етикетчетата са изпопадали между плодовете и зеленчуците от вятъра, или че човекът току-що идва на работа и още не ги е сложил.
От Комисията за защита на потребителите (КЗП) съветват, независимо дали оправданието на продавачите звучи правдоподобно, всеки потребител, попаднал на зарзавати без етикети с цена, своевременно да подаде сигнал.

Друга порочна практика на някои търговци е да поставят етикети с цени, но изписаните числа да бъдат размазани, трудно четливи или направо нечетливи. Случайно или не, някои продавачи изписват с маркер (вместо с химикал например) цената на стоката, която предлагат. При пръскане с вода върху зарзавата за неговото освежаване или заради климатичните условия обаче така изписаната стойност се размазва. По този начин клиентите отново са принудени да питат за точната цена и лесно могат да бъдат подведени. Въпреки че в този случай продавачът на практика е поставил етикет с отбелязана цена, трябва да знаете, че той все пак подлежи на санкция според Закона за защита на потребителите (ЗЗП).

Закон за защита на потребителите
Раздел IV
Обозначаване на цените на стоките и услугите
Чл. 15. (1) Всеки търговец предварително трябва да поставя на видно място в непосредствена близост до стоката нейната продажна цена.
Чл. 16. Продажната цена и цената за единица мярка на стоките и услугите трябва да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани и да не въвеждат потребителя в заблуждение.
(5) Обявяването на различни цени за един и същ вид стока в търговския обект е забранено.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).