Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски тютюнев склад от началото на 20-и век оживя като Никотеа - склад за култура
Автор: Димитър Щерев 16:12 / 26.03.2024Коментари (0)2901
©
На Благовещение една от емблематичните сгради във Варна от началото на XX век, която е служила като склад за съхранение и преработка на тютюн, оживя като "Никотеа – склад за култура“. Откриването на новото пространство за провеждане на широк спектър събития - концерти, изложби, конференции, семинари, обучения и обмяна на идеи, започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Дончо от Варненската и Великопреславска Митрополия.

Удовлетворение от трансформацията на мястото и пожелания за успехи към фамилия Дипчикови - хората, по чиято инициатива Варна ще има своето ново място за организиране на събития, отправиха г-жа Изабела Иванова – зам.-областен управител на Областна администрация Варна и г-н Коста Базитов.

По време на събитието варненски художници предоставиха платната си в благотворителна изложба в подкрепа на кампанията "Плувай с мен" за подпомагане на тренировки на деца с увреждания от Варна. Експозицията и авторите бяха представени от добре познатите художници Красен Бербенков и Георги Кенаров.

Гостите на събитието бяха запознати с историята на една от най-големите за времето си сгради във Варна, проектирана през 1923г. от авторитетния арх. Антон Франгя по поръчка на строителния предприемач Нико Станков. За разлика от съдбата на други тютюневи складове в Европа, които днес са се превърнали в търговски центрове, жилищни и хотелски сгради, наследниците на последния собственик на тази емблематична сграда във Варна са решили тютюневият склад да запази името си от онези времена но да бъде място за провеждане на широк кръг от събития.

"За мен най-важно е да се запазят ценностите за бъдещите поколения“, каза при откриването Христо Дипчиков. И допълни: "Затова след като си възвърнахме собствеността на дядо ми, не се поблазних да продам полуразрушената сграда в сърцето на Варна, а влложихме много усилия, енергия и средства, за да създадем "Никотеа – склад за култура“. Мястото се намира на ул. "Никола Кънев“ 1.

Вечерта бе гарнирана с изпълнения на китара на талантливия млад варненец, носител на Гран при и Първи награди от национални и международни конкурси Симеон Дечев и виртуозни клавирни шедьоври на Теодор Беломъжов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: