Варненски ученици научиха какви качества трябва да притежава човекът под тогата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:49 / 05.12.2017
1490
Днес съдия Марияна Ширванян изнесе пред ученици от 11 клас от Варненска търговска гимназия лекция за качествата, които трябва да притежава човекът под тогата и как според изискванията на Закона за съдебната власт се става съдия. С голям интерес и с много въпроси от страна на учениците за ролята и личността на съдията в един съдебен процес премина срещата на магистрата. 

Това е първата от поредицата от лекции, които през настоящата учебна 2017/2018 година ще бъдат изнесени от магистрати от Административен съд - Варна във Варненска търговска гимназия "Георги С. Раковски", с която съдът работи за втора поредна година по Образователна програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

Стартът на програмата тази година бе поставен в Деня на отворените врати - на 21 ноември, с изнасянето на симулативен съдебен процес от единадесетокласници от гимназията и със запознаването им с правните професии, чрез срещи с прокурор, вещо лице, адвокат, юрисконсулти от Митница - Варна и от дирекция ОДОП при ЦУ на НАП - Варна. Естествено продължение на обогатяване знанията на подрастващите за правните професии, бе днешната увлекателна лекция на съдия Ширванян. Чрез поредица от примери от своята практика, тя успя да предизвика интерес в младите хора към професията "съдия". Личната среща на подрастващите с магистрата им даде възможност да опознаят човека под тогата. Учениците изразиха своето желание да участват в подготовката и изнасянето на нови симулативни съдебни процеси, като споделиха, през призмата тяхното възприятие, разбирането си за различните правни професии.

Съдиите, които предстои да изнесат лекции до края на тази учебна година във ВТГ "Георги С. Раковски" са съдия Гергана Стоянова, съдия Янка Ганчева, съдия Даниела Недева и съдия Йова Проданова.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).