Варненски ученици се натровиха на лагер в Рибарица

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:50 / 18.06.2015
1186
Третокласници от варненското училище "Гео Милев" се разболяха след вечеря на лагер в Рибарица, съобщава "Дарик“. Организираната група от 42 деца е тръгнала в неделя. Лагерниците е трябвало да останат там до петък. Късно снощи четири от децата едновременно започнали да се оплакват от болки в корема, повръщане и разстройство. Часове по-късно учениците със същите симптоми са се увеличили на 19. Част от децата, за които е преценено, че са тежки случаи са били заведени в болницата в Тетевен, след което са върнати в лагера в Рибарица.

Малчуганите са настанени в хотел "Арго". Според самите деца последното, което са консумирали, преди да започнат оплакванията им, е пилешки пържоли.

"Поддържаме връзка с групата на всеки час. Разговарях с д-р Михайлова, която е лекар в лагера с 30-годишен стаж. Възможно е децата да са се разболели от летен вирус, но аз настоях веднага да бъде извършена проверка от Агенцията по храните, сигнализирали сме и Регионалната здравна инспекция в Ловеч", коментира директорът на училище "Гео Милев" Йорданка Юнакова. По думите й 10-12 деца са с повръщане и разстройство, но и други малчугани са съобщили за болки в корема. "Затова не мога да кажа към този момент точната бройка на децата, които не се чувстват добре", посочи Юнакова. "Може и да е стомашен вирус, но трябва да изчакаме резултатите от здравните служби", допълни директорката на варненското училище.

Едно от децата все още е с висока температура. При останалите повръщането вече е спряло, уточни Юнакова. "Децата трябваше да са на лагер до петък, но съм дала разрешение, когато всички се почувстват по-добре, да ги настаняват в автобуса и да се приберат по-рано във Варна", каза още директорката.

Няколко родители са искали да тръгнат тази сутрин за Рибарица, за да приберат децата си, но след като са говорили с учителките е станало ясно, че някои от малчуганите все още не са в състояние да пътуват.

Според родители лекар от РЗИ - Ловеч е потвърдил, че става дума за хранително отравяне, а болните деца са 22. Масово повръщат, а три линейки чакат пред хотела, в който децата са настанени. Настанала е голяма суматоха и лекарите не успяват да обгрижват всички деца, разказаха притеснените родители. Най-големият проблем е, че тежките случаи трябва да бъдат настанени в болницата в Тетевен, но тъй като са малолетни трябва да са с придружител. Учителките, които са с децата на лагера, са три. С тях има и медицинско лице. Родителите се притесняват и че цялата информация по случая ще бъде покрита, за да не се накърни имиджът на хотела.

Междувременно директорът на "Гео Милев" Йорданка Юнакова посочи, че седем деца ще бъдат хоспитализирани тази вечер и една от учителките ще остане с тях в болницата. Част от родителите на болните деца вече са тръгнали за лечебното заведение в Тетевен. 

Директорката уточни, че резултатите от взетите проби от Агенцията по храните ще излязат днес и все още не може да се твърди, че става дума за хранително отравяне. На въпрос кой е избрал хотела, в който децата да бъдат настанени по време на лагера, Юнакова отговори така: "Хотелът е много хубав. Още в първият ден ми се обадиха, да кажат, че базата е много добра".


Виж коментарите (0)

Още по темата (1):
18.06.2015 Натровените третокласници се прибират във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).