Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски виртуоз получи цигулка Джовани Паоло Маджини
Автор: Екип Varna24.bg 11:01 / 04.05.2017Коментари (0)1489
©
Варненският талант Мартин Зайранов, студент на Професор Марио Хосен и възпитаник на националното училище по изкуства в класа на Евгения Паскова за пореден път бе класиран в световната листа на изявените цигулари. Този път успехът отново е на международното поприще в рамките на един от утвърдените престижни конкурси за цигулари в гр. Лихтенберг, Германия.

По-големият брат от двамата свръх амбициозни и успешни възпитаници на Професор Марио Хосен, студенти по цигулка в НБУ - гр. София и едновременно с това ученици в НУИ "Добри Христов" гр. Варна, достигна до полуфинал и заслужи единствената по рода си специална награда на международния конкурс за млади цигулари "Анри Марто". Конкурсът, на името на френския инструменталист и композитор, живял и творил в Германия и Франция е за таланти от всички националности във възрастовата група до 24 години. 

Обичайно той се провежда в традиционните три тура. В задължителната програма се изпълняват две части от сонатите за соло цигулка на Й. С. Бах, каприз от Николо Паганини и концерт на В. А. Моцарт с каденца на Анри Марто. На втори тур участниците свирят две задължителни пиеси - на Анри Марто и на Нилс Ейхберг, партитурите на които се предоставят само месец преди самия конкурс, като в програмата са заложени и соната от Лудвиг Ван Бетховен, прелюд от Макс Регер за соло цигулка и още две виртуозни пиеси. Достигналите до финал са поставени в предизвикателството да изпълняват на сцена цигулков концерт в съпровод с камерния оркестър на гр. Хоф, Саксония.

В оспорвано съревновние между сто и трима кандидати до 24 годишна възраст, Мартин, който е едва на 18 години, беше отличен с титлата "най-яркият цигулар" и в класирането бе вписан в листата на полуфиналистите, заедно с още 15 изявени изпълнители - девет от Япония и Южна Корея и седем от Франция, Швейцария, Великобритания и Русия. От нашата страна Мартин Зайранов беше единствения представител, достигнал до тази позиция. България има честта да бъде в групата на виртуозните цигулари благодарение на таланта и както бе отбелязано от журито и публиката "ярко" представяне на емоционалния, отличаващ се с топъл и чувствителен темперамент Мартин Зайранов. 

Специалната награда, с която младият българинът е удостоен е уникалната майсторска цигулка Джовани Паоло Маджини, копие на инструмента, на който е свирил Анри Марто, изработен от лютиера Екард Сейдл за първото издние на международния конкурс. Обичайно и този път цигулката се връчва за период от три години на най-ярко представилия се участник в конкурса.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: