Варненски виртуоз получи цигулка Джовани Паоло Маджини

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:01 / 04.05.2017
1501
Варненският талант Мартин Зайранов, студент на Професор Марио Хосен и възпитаник на националното училище по изкуства в класа на Евгения Паскова за пореден път бе класиран в световната листа на изявените цигулари. Този път успехът отново е на международното поприще в рамките на един от утвърдените престижни конкурси за цигулари в гр. Лихтенберг, Германия.

По-големият брат от двамата свръх амбициозни и успешни възпитаници на Професор Марио Хосен, студенти по цигулка в НБУ - гр. София и едновременно с това ученици в НУИ "Добри Христов" гр. Варна, достигна до полуфинал и заслужи единствената по рода си специална награда на международния конкурс за млади цигулари "Анри Марто". Конкурсът, на името на френския инструменталист и композитор, живял и творил в Германия и Франция е за таланти от всички националности във възрастовата група до 24 години. 

Обичайно той се провежда в традиционните три тура. В задължителната програма се изпълняват две части от сонатите за соло цигулка на Й. С. Бах, каприз от Николо Паганини и концерт на В. А. Моцарт с каденца на Анри Марто. На втори тур участниците свирят две задължителни пиеси - на Анри Марто и на Нилс Ейхберг, партитурите на които се предоставят само месец преди самия конкурс, като в програмата са заложени и соната от Лудвиг Ван Бетховен, прелюд от Макс Регер за соло цигулка и още две виртуозни пиеси. Достигналите до финал са поставени в предизвикателството да изпълняват на сцена цигулков концерт в съпровод с камерния оркестър на гр. Хоф, Саксония.

В оспорвано съревновние между сто и трима кандидати до 24 годишна възраст, Мартин, който е едва на 18 години, беше отличен с титлата "най-яркият цигулар" и в класирането бе вписан в листата на полуфиналистите, заедно с още 15 изявени изпълнители - девет от Япония и Южна Корея и седем от Франция, Швейцария, Великобритания и Русия. От нашата страна Мартин Зайранов беше единствения представител, достигнал до тази позиция. България има честта да бъде в групата на виртуозните цигулари благодарение на таланта и както бе отбелязано от журито и публиката "ярко" представяне на емоционалния, отличаващ се с топъл и чувствителен темперамент Мартин Зайранов. 

Специалната награда, с която младият българинът е удостоен е уникалната майсторска цигулка Джовани Паоло Маджини, копие на инструмента, на който е свирил Анри Марто, изработен от лютиера Екард Сейдл за първото издние на международния конкурс. Обичайно и този път цигулката се връчва за период от три години на най-ярко представилия се участник в конкурса.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).