Варненски заведения скочиха на НАП: Изрядни сме, а имената ни продължават да стоят в "черния" списък

Автор: Пламена Николова
Коментари (4)
14:29 / 12.02.2019
11236
Култови варненски заведения и търговски обекти останаха неприятно изненадани от информация, публикувана в списък на НАП, в който фигурират като "подлежащи на затваряне“. Голяма част от управителите потърсиха Varna24.bg с коментар, че актове, съставени след проверки на данъчните преди време, са паднали в съда или глобите са били платени и те вече не подлежат на каквито и да били административни санкции. Въпреки това имената им продължават да стоят в "черния“ списък, с което се уронва престижът им.

Ето какво споделиха в писмо до медията ни от веригата заведения "Ола":

"Пишем Ви във връзка с публикувана информация, уронваща престижа на нашата верига заведения – OLA – taste of Med, която вече 10 години утвърждава името си на българския пазар.

В тази връзка споделяме че НАП в никакъв случай не се кани да затвори наше заведение във Варна или в който и да е друг град с наше присъствие. Към днешна дата всички наши взаимоотношения с институцията са изрядни.

Списъкът с фирми от сайта им е неактуален. Първоначалната причина изобщо да присъстваме в този списък е оспорвана и спечелена от нас в съда и няма повод да бъде публикувана в интернет пространството. Публикуваната информация нанася удар върху името на нашия бранд."

Ето и коментар от управителя на ресторант "При Никола“:  "През август миналата година ни беше съставен акт за административно нарушение за немаркиране. Обжалвахме и Административен съд го отложи, а месец по-късно имаше второ дело, на което потвърди наложената санкция от НАП Варна за едноседмично затваряне на обекта.  След като излезе наказателното постановление, ние си платихме глобата и пуснахме жалба до НАП. Оттам ни обясниха, че след като сме си платили глобата заведението няма да бъде затваряно. С това приключихме и наложената санкция беше отменена. Въпреки това сме неприятно изненадани, че името на ресторанта ни продължава да стои в сайта на приходната агенция в списъка с "подлежащи на запечатване“ обекти. След като информацията беше оповестена в публичното пространство започнаха да ни звънят клиенти, резервирали места за абитуриентските балове с въпроси ще празнуват ли при нас. Дори един затворник, когато си излежи присъдата, се счита вече за невинен, а нашето име и това на много други популярни заведения в града продължава да стои в "черния“ списък.“

Ето какво обясниха за медията ни от приходната агенция: 

От началото на 2018 г. във връзка с промени в законодателството НАП е задължена да обявява на страницата си обекти, за които ще бъде наложена принудителна административна мярка "запечатване за срок до 30 дни“. Тази информация се актуализира всеки ден, тя е публична и достъпна за всеки. Мярката "запечатване“ е принудителна административна мярка и се налага на база констатирани нарушения - неиздаване на фискален бон или липса на фискално устройство. Фирмите могат да обжалват тази мярка пред Административният съд и ако съдът я отмени, НАП изпълнява решенията на съда. Информацията на страницата на НАП не се изтрива, тя се натрупва с актуализиране всеки следващ ден. След направена проверка е установено, че близо 200 търговски обекта от териториалния обхват на НАП Варна са подлежали на тази санкция от началото на 2018 г., като за 12 от тях от началото на февруари 2019 г. досега тя е наложена ефективно.

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).