Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски земеделци: Няма работна ръка и срещу висок надник
Автор: Екип Varna24.bg 13:11 / 29.10.2019Коментари (0)2262
©
Варненски земеделски производители страдат от липса на работна ръка и подбиване на цените на стоката им от вносни продукти. Това стана ясно на заседание на Областния консултативен съвет по плодове и зеленчуци, домакин на което бе ОИЦ-Варна.

Тазгодишната продукция на десертно грозде е с добро качество, но има трудности с реализацията на пазара. Цената на борсите на вносното от Гърция например е 1,30 лв. за килограм, докато същото качество при нас е със себестойност 1,80 лв., сподели производител от Аксаково. Проблеми има и при намиране на работници, което налага да се търсят желаещи от други варненски общини, макар че надникът е 50 лева, добави той.

Освен от съседни населени места, работна ръка се внася и от Украйна. Минималното заплащане на наетите е 800 лева, допълнително им се осигуряват квартира и храна, разказаха местни производители. Проблем пред тях е и нормативната уредба, според която компенсации се полагат само при 100 процента загуба на добива при градушка и пожар.

Предварителното планиране на производството е особено полезно при реализацията на продукцията, тъй като договарянето с големите прекупвачи води до по-голяма сигурност за земеделските стопани, стана ясно на срещата. Присъстващите предложиха създаването на сдружения от производители, които да обединяват и защитават интересите им. Така те по-лесно биха пробивали на пазари в условията на все по-свито потребление. Проучването на опита в тази сфера в чужди държави също бе сред обсъжданите теми. Като пример за добра практика бяха дадени кооперативите в Гърция, в които земеделците масово се включват.

На заседанието бяха представени и актуални възможности за европейско финансиране за фермерите. Шанс за тях е отворената в момента мярка 16.1. "Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г. Земеделските производители могат да получат информация за кандидатстване, както и насоки за създаване на профил в информационната система ИСУН 2020, чрез която се подават проектни предложения, обясни управителят на Областния информационен център-Варна Виктория Николова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
България в еврозоната
Смъртни случаи в България заради фентанил
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: