Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненските деца принудени да играят в мизерия
Автор: Екип Varna24.bg 11:12 / 30.03.2012Коментари (14)3583
© Народно дело
В мизерни условия са принудени да играят децата на Варна. Игралните площадки са, меко казано, опасни, в никакъв случай не съответстват на нормативните изисквания. На повечето места катерушките, пързалките и люлките са на възрастта на майките и бащите на малчуганите, които трябва да играят по тях. Истински късметлии са онези, които могат да се забавляват на площадки, по които няма липсващи или опасни части. Дали такива са корозиралата пързалка с дупки по корпуса, или липсващи парапети? Очевидно за общината и Общинския съвет не са, защото последните единодушно са решили в бюджета за тази година да не се заложи и лев за ремонт и строителство на нови детски площадки. Поне това е официалната информация, която са получили от Днес+ за предвижданията на местната администрация в тази насока. От първоначално заложените 3,5 млн. лв. за детски площадки в бюджета в крайния му вариант не е останала и пукната стотинка. Вероятно защото за децата на Варна е много по-важно да имат зала за бадминтон или пък панорамна площадка за наблюдение на града, която трета година не престава да гълта средства.

По думите на шефа на "Инженерна инфраструктура" инж. Стоян Димитров има заделени някакви средства за площадките във Варна. Той обаче не можа да каже колко са. Димитров увери, че там, където има нужда, ще се направят ремонти. "Няма да допуснем децата на Варна да се нараняват", категоричен беше Димитров. Той не можа да посочи и дали има предписания от Комисията за защита на потребителите във Варна кои площадки не отговарят на нормите и трябва да се подменят. Не ми е известно да има такива, отбеляза инженерът.

Държавата трябва да контролира

От Комисията за защита на потребителите не можаха да кажат какво сочат официалните им анализи и наблюдения за състоянието на площадките във Варна. Шефът на звеното Илиян Станоев посочи, че то се мести на нов адрес и в момента цялата налична информация е недостъпна, поне до края на седмицата. Именно комисията има за задача да контролира дали детските площадки и уредите, които се монтират на тях, не са опасни за живота и здравето на децата и дали се вписват в иначе доста строгите регламенти за безопасност.

И за да видим отговарят ли поне частично на изискванията площадките във Варна, или всичко отново се прави само на хартия, решихме да проверим поне няколко в какво състояние са. Съгласно специално приетата наредба от 2009 г., с която се регламентира от А до Я как точно трябва да изглеждат кътовете за игра, за да не са опасни за децата, площадките трябва да имат възрастово разграничение. Те трябва да са така конструирани, че да има такива за деца до 3 г., за малчугани от 3 до 12 г. и за тийнейджъри до 18 г. Такива специализирани площадки обаче трудно могат да се намерят във Варна. Кътчетата за игра на децата, които са със специалната мека настилка, която да ги предпазва от удар, могат да се преброят на пръстите на едната ръка в целия град, при това част от тях са прилежащи към заведения или обществени институции, но не и общински. Иначе по закон на всички съоръжения за игра, високи над 1 метър, задължително трябва да има мека настилка. Това на практика означава, че всяка пързалка, всяка катерушка трябва задължително да е постлана със специалния килим. Освен това игрищата трябва задължително да са оградени, за да не изскочи детето внезапно на улицата.

Меката настилка е мираж

Обиколихме няколко площадки, разположени на метри една от друга, почти в централната част на Варна. Нито едно от игрищата не беше заградено. Меката настилка пък е мираж. Вместо нея има изпражнения на улични животни, тонове с отпадъци и буренаци, израсли измежду старите плочки или цепнатините на асфалта.

Метални ръждясали конструкции се издигат като паметници от миналото. От време на време се пребоядисват, но за смяната им не може и да се говори. Пясъчници липсват. На повечето места ръждясалите и пробити пързалки се спускат в нещо, в което някога е имало пясък. Сега то е заменено с бурени и пръст. Люлките пък масово са изпочупени. Истински късмет е, ако имат поне 1-2 дъсчици, на които децата могат да приседнат. Всеобщо е недоволството на майките от новия тип люлки, които се поставят - гумено парче, крепящо се на два синджира. Те нямат облегалки и по-малките деца по никакъв начин не са защитени от падане.

Катерушките по повечето игрища са изкривени и изтърбушени, а има и такива, на които от години опасно стърчат железа. На нещо като площадка в "Младост" забелязахме куб за катерене, който си личи, че скоро е бил боядисван. Никой обаче не е обърнал внимание на стърчащите метални елементи, на които, ако не да се наръга играещият малчуган, със сигурност може сериозно да се одере. Вместо да се поправят, те също са боядисани, вероятно за да не изглеждат толкова застрашително.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Stela Todorova 1
премахни филтъра

+1
 
 
На това му казвам "Българска работа"-само да се оплаквате и да недоволствате!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Войната в Украйна
Евроизбори 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: