Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненските младежи от "Пътуваща пекарна" във възторг от Чудната градина
Автор: Пламена Николова 10:30 / 18.08.2022Коментари (0)3419
Младежите от "Пътуваща пекарна" продължават своите чудни приключения, научи Varna24.bg. Третата уникална дестинация, до която Фондация "Радост за нашите деца" заведе групата с финансовата подкрепа на Фонд "Социална закрила", бе Чудната градина в Добрич.

"Стартирахме идеята за социално предприятие, в което да работят младежи с интелектуални затруднения още през 2017 година. За тях винаги е било трудно или почти невъзможно да упражняват изконното си право на труд. Започнахме с фондонабиране, в което нямахме никакъв опит. През 2018 имахме два малки обучителни проекта, като обхванахме - общо 30 младежи. Подготвяме кратки интерактивни занимания с практична насоченост.

По забавен и подходящ за тях начин, те получиха знания за отглеждането на цветен разсад и зеленчуци, както и по теми като трудов договор, работно време, длъжностна характеристика, трудова дисциплина. Паралелно с това те на практика придобиха умения за отглеждане на цветен разсад. На покрива на социалните заведения - Защитени жилища и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, отгледахме 8000 кофички (около 2 000 уморихме) с 10 различни вида летни цветя, закупени от средствата, които събрахме. Успяхме да продадем по интернет, на място и чрез доставки в цялата страна почти 6 000 цветя. Голяма част и подарихме. От цветята реализирахме печалба. 

Паралелно с това започнахме подготовка на терен от 4 дка, даден ни безвъзмездно за 10 години с решение на Общински съвет Добрич. Парцелът се оказа своеобразно бунище, прикрито под буйна растителност. Окосихме, изсякохме израсляците и дърветата, изхвърлихме тонове боклук. С много усилия и помощ от местния бизнес успяхме да заравним терена, като правихме и обратен насип, засипвайки с тонове пръст огромни петметрови дерета. Оградихме мястото и поставихме в градината нашите първи придобивки-малка барака и първата ни оранжерия. До края на 2019 за всичко направено инвестирахме само наши средства- от реализираната макар и малка печалба, спечелените награди и едно дарение. 

През октомври и ноември, февруари и март в градината работиха почасово 10 момичета с интелектуални затруднения- като им плащахме с пари от малък проект, финансиран от БФЖ. Работейки подкрепено, те укрепиха пода на бараката, опънаха телената ограда, подравниха терена за оранжерията, разчистваха градината от камъни и боклуци. Цялата оранжерия от 200 кв.м. беше засята с лук и чесън, а градината - с 20 овощни дръвчета. От 1 април назначихме първите 9 младежи с увреждани, а на 1 юни останалите 13 души. От тях 16 са интелектуални затруднения, останалите с други физически увреждания. Наети са по две програми на Агенцията по заетостта за период от 24 месеца,на обща стойност 290 892лв. Общо 10 души са на 4 часов работен ден, останалите 12 са на 8 часа.

През пролетта вдигнахме втора и трета оранжерия, които си купихме сами. Прехвърлихме ръчно тонове пръст и оборска тор, за да направим лехи за зеленчуците. Купихме си и капковото напояване за оранжериите. Подготвихме терена в задния двор за сеитба. В дъното засяхме още 29 дръвчета. Отгледахме и продадохме 13 000 бр. разсади на 25 вида летни цветя ( 3068.00лв), като 2 500- с разсад от семена, произведен от нас Напълнихме оранжериите с 1340 корена розови и червени домати, 500 корена краставици, 340 корена тиквички- само професионални сортове.домати. Край оградите засяхме декоративни тиквички. В задния двор след монтиране на поливна система, засадихме 900 корена зеле.

С кампания за събиране на средства си купихме малък рециклиран трактор, който ни помага в множество дейности, продължаваме амбициозно напред", споделиха домакините. 

В социалното предприятие работят 22 младежи с увреждания в България, което го прави уникално. Повечето от тях са останали чужди за своите семейства - изоставени от родителите си в държавни домове.

Както медията ни информира, първата спирка на младежите от "Пътуващата пекарна" бе HotFarm в село Страшимирово край Варна. След това "Пътуващата пекарна" се завърна с прекрасни впечатления и обогатени знания от Фермата за Трюфели. Следващата спирка за младежите от Фондация "Радост за нашите деца" е язовира на село Николаевка, който се намира на около 30 км от град Варна.

Varna24.bg е медиен партньор по проекта "Пътуваща пекарна".

Повече вижте във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 17
12.10.2022 »
07.10.2022 »
03.10.2022 »
03.10.2022 »
02.10.2022 »
01.10.2022 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: