Варненските насилници замениха шамарите с юмруци и ритници

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:49 / 27.03.2014
568
Ръст на делата за леки телесни повреди, обиди и клевети отчетоха от Варненския районен съд в отчета си за 2013 г. "Прави впечатление, че леките телесни повреди стават по-тежки", коментира съдия Яна Панева, зам.-председател на съда. Тя уточни, че шамарите са заменени от по-сериозни удари, при които остават кръвонасядания, каквито например са ударите с юмруци или ритниците.

Увеличение се наблюдава и при делата по Закона за здравето за принудително настаняване на хора с психиатрични диагнози в болница. Ако през 2012 г. прокурорите са внесли по жалби на близки и съседи 194 такива искания, то през миналата година те вече са 231. Принудителното настаняване за лечение се одобрява тогава, когато пациентът представлява заплаха за себе си или околните. Срокът на престоя на такъв човек в лечебно заведение се определя от лекарите. Средният период е около 2-3 месеца, а максимумът, който може да бъде наложен, е половин година, като след това, разбира се, по преценка на психиатрите, може да бъде удължен, обясниха магистратите. От всички поискани принудителни настанявания обаче съдът е уважил едва 134, допълват магистратите.

Добрата новина е, че има спад на делата, заведени срещу длъжници от страна на кредитни институции и банки през последната година. Най-вече става дума за намаляване на делата от онези фирми, които продават на лизинг или отпускат бързи кредити, отчитат още от районния съд.
Интересен акцент в работата на съда е и издаването на свидетелства за съдимост. Оказва се, че голяма част от издадените документи всъщност служат за започване на работа в чужбина, а не у нас. За година издадените свидетелства и справки за съдимост са почти 58 000, което е с около 400 повече спрямо 2012 г.

Налице е обрат при делата за домашно насилие. Докато преди 3-4 години техният ръст трайно се увеличаваше, през 2013 г. тази тенденция е преустановена. Делата за домашно насилие са 207, което е с 36 по-малко спрямо 2012-а. При бракоразводните дела характерно е увеличението на разводите по взаимно съгласие, за сметка на намаляване броя на разводите по вина на някоя от страните - съответно 447 на 376 дела през 2013 г., докато съотношението през предходната година е било почти изравнено.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Температури над 30 градуса до дни, вижте кога ще става за плаж
Голямо задръстване след катастрофа на входа на Варна
Министър Коритарова за ремонта на проблемния участък в Аксаково :...
Варненка: Стовари се с трясък пред очите ни!
С поне 10% вдигат заплатите по родното Черноморие 
С много слънце и топло време Варна изпраща седмицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).