Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненските полицаи отбелязват Деня в памет на жертвите на пътя с пуснати сирени
Автор: Екип Varna24.bg 11:50 / 13.11.2015Коментари (0)628
© Varna24.bg
Изтича втората седмица от тазгодишната традиционна кампания на сектор "Пътна полиция" "Зима". Тя е посветена на правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. 

Толерантността на пътя е важна предпоставка за безопасното движение по пътищата както на едните, така и на другите участници.

Припомняме, че тази седмица е обявена за Седмица за пешеходна безопасност, а денят на третата неделя от месец ноември - 15 ноември - за Ден без пешеходци - жертви на пътя, посветен на Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП. 

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия. На този ден в редица страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите от пътно-транспортни произшествия. 

За първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията "Мир на пътя" поставя началото на традицията. 

Тази година календарният ден за възпоменание на жертвите е 15 ноември (неделя).

Този специален възпоменателен ден е нужен за жертвите на пътя, за да може те да усетят всеобщото признание за загубата, за болката, за страданието си. Той се е превърнал и във важен инструмент на борбата с безразсъдното шофиране; на превенцията на тези тежки инциденти, които оставят своите тежки последици. Денят за възпоменание е учреден с цел хората по цял свят да се замислят за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата.

На 15 ноември 2015 г следва всички граждани да се замислят за опасностите в пътното движение и как да се предпазят от тях. Да си припомнят за тежките злополуки, които са се случили, и да си дадат сметка за верните действия, които могат да допринесат за предотвратяване на нещастието.

Сигурността на движението по пътищата на всички зависи от личния принос и отговорност на всеки един участник в него, макар той да изглежда малък и недостатъчен. Съвкупността на добронамереност, дисциплина и толерантност на стотици хиляди хора едновременно би осигурила една по-здравословна и безопасна среда на пътното движение.

На този ден би трябвало всички да се замислят лично за своето поведение на пътя, да анализират грешките и да вземат решение да не допускат риск в пътното движение.

На този ден е важно да се отчете и ролята в борбата с пътно - транспортния травматизъм на медицинските специалисти, полицаи, пожарникари и всички онези, които ежедневно се борят за спасяването на живота на хората, пострадали при пътно-транспортните произшествия.

Точно в 12:00 часа, на обяд, на 15 ноември, светлинната и звукова сигнализация на всички патрулни автомобили на Областна дирекция на МВР в гр. Варна ще бъдат включени, служители на полицията, които патрулират по улиците на града, ще отдадат своята почит към паметта на жертвите на пътно-транспортните произшествия и съпричастността си към техните близки.

Във връзка със Световния ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия и предвид дейностите, които Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в гр. Варна реализира съвместно с ОДМВР - Варна, свързани с подобен род инциденти, 15 ноември 2015 г. е обявен за Ден на отворените врати. 

Във всяка Районна служба ПБЗН, в часовете между 09:00 и 11:00 часа, всеки желаещ да се запознае отблизо с работата на българските пожарникари може да заповяда, за да разгледа пожарните автомобили, работното място на пожарникарите или да поговори за призванието да си огнеборец и спасител.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: