Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненските пожарникари пред протест заради наказание на колега
Автор: Екип Varna24.bg 13:42 / 30.06.2014Коментари (1)3057
© Varna24.bg
Варненските пожарникари и спасители са пред протест! След денонощия във вода и кал, вместо награда те получават - наказание, алармират от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Ето позицията на федерацията:

Причините? Численият състав на екипите им системно се намалява и на служителите се дават почивни дни с цел недопускане полагането на извънреден труд - дори и при обявено бедствено положение. В същото време за ликвидиране на последиците от бедствието неизбежно се налага да бъдат прекъсвани почивките на служителите и да бъде полаган извънреден труд.

Капката, заплашваща да прелее чашата, е наложеното с изключително странни мотиви наказание на служител от ОУ ПБЗН - Варна.

Фактите

На 20.06.2014 г. по време на обявеното бедствено положение в район Аспарухово, област Варна при преместване на отводнителна мотопомпа от един адрес на друг екип от двама пожарникари от ОУПБЗН-Варна е спрян от журналиста от БНТ Иво Никодимов, който подава сигнал за затрупани в дере автомобили и настоява екипът да се заеме с изваждането им.

Старши пожарникар Валентин Йорданов отговаря, че колите са проверени от водолазния екип, няма тела в тях, а и за да се извадят трябва да пристигне подемна техника.
Г-н Никодимов не е информиран, че за почистването на дерето вече е създадена организация, нито че - предвид информацията, с която разполага, късния час и наличната техника - кризисният щаб е взел решение да остави изваждането на тези автомобили за следващия ден.
Г-н Никодимов пропуска и обстоятелството, че спреният от него екип не само изпълнява друга задача, но и не разполага с необходимите технически средства, свързва се с директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Н. Николов и подава мобилния си телефон на старшия на екипа с думите "Говорете с генерал Николов". Приемайки, че става дума за някой от участващите в аварийно-спасителните дейности военни, който не е част от йерархичната му верига, старши пожарникар Йорданов отказва да разговаря, заявявайки: "Няма за какво да разговарям с генерала". (За сведение на г-н Никодимов трябва да отбележим, че военни - в това число и генералски - звания не се използват в МВР вече повече от осем години.)


Тези действия на старши пожарникар Йорданов са квалифицирани като проява на неуважение към представител на обществото, представляваща нарушение на Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР, за което на 25 юни му е наложено дисциплинарното наказание "порицание".


Въпросите

СФСМВР винаги се е отнасяла с дължимото уважение към българските медии.

Факт е и непрекъснатото ни настояване за по-широко отваряне на МВР към медиите и към обществото като цяло.
С оглед на тази абсурдна ситуация обаче сме длъжни да зададем няколко въпроса.


Би ли приел уважаваният от нас журналист Иво Никодимов, че в България може да има по-компетентни от него специалисти в една доста отдалечена от журналистиката област - каквато са неотложните аварийно-спасителни действия при природно бедствие?

Допустима ли е пряката намеса на граждани - пък били те и известни журналисти - в работата на аварийни екипи, извършващи такива действия?

Укоримо ли е поведението на пожарникар, отказал да прекрати изпълнението на поставена от преките му ръководители задача, за да изпълни "разпореждането" на гражданин - дори и ако той е известен журналист?

Убедени ли са директорът на ГД ПБЗН главен комисар Николов и ръководството на МВР, че за действията си след почти денонощие във водата и калта колегата Йорданов заслужава не награда, а наказание?

Въпросът доколко законосъобразно е наложено наказанието на колегата Йорданов оставяме на Варненския Административен съд.

От чисто морална гледна точка УС на СФСМВР не може да окачестви това наказание по друг начин, освен като гавра със служителя.

Очакваме бърза и адекватна реакция от страна на ръководството на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", както и от страна на министъра на вътрешните работи, до който е изпратен сигнал.

Остава открит обаче въпросът кой и как управлява ГД ПБЗН.
Част от този въпрос е и будещият недоумение отказ на представителите на Главната дирекция в две работни групи и в продължение на месеци да приемат обоснованите аргументи - не само на СФСМВР, но и на други синдикални организации - по въпроса за минимално допустимия брой служители в екипите, осъществяващи пожарогасителна и спасителна дейност.


УС на СФСМВР се счита задължен да предупреди широката общественост, че изпращането на екип в състав само 2 (двама!) служители - което според представителите на Главната дирекция е достатъчно - в определени ситуации може не само да попречи на служителите да изпълнят професионалните си задължения, но и да изложи на пряка заплаха здравето и дори живота им.

Като отново настоява за адекватна реакция на ръководството на ГДПБЗН и на политическото ръководство на Министерството, УС на СФСМВР остава открит за дебат във всякакъв формат по този въпрос - както и по други въпроси, свързани със социалните и професионални проблеми на българските пожарникари и спасители.


СИНДИКАЛНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В МВР (СФСМВР) е най-голямата синдикална организация в МВР. Основана е през февруари 2009 година, непосредствено след спонтанните полицейски протести от края на 2008 година. В момента в СФСМВР членуват над 6 500 служители на МВР - както полицаи, пожарникари и спасители, така и държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР.


Основна цел на СФСМВР е отстояването и защитата на основните социално-икономически интереси и права на членовете си в сферата на трудовите и служебни отношения, социалното и здравно осигуряване, безопасните условия на труд, подпомагането, осигуряването на високо жизнено равнище и професионална реализация на служителите в МВР.
СФСМВР се обявява решително срещу корупцията, дефицита на социален диалог и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната.




Още по темата: общо новини по темата: 444
20.06.2021 »
19.06.2020 »
13.08.2019 »
19.06.2019 »
12.04.2019 »
29.08.2018 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Колегата просто не се е досетил да "изпусне" телефона в калта! П.С. Варненската пожарна по-лош вид ли има от пловдивската?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
Лято 2024
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: