Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненските съдилища организират часове по правосъдие
Автор: Екип Varna24.bg 13:37 / 20.11.2015Коментари (0)587
©
Варненският окръжен съд (ВОС) започва работа по два проекта, свързани с повишаване на правната култура сред учениците от горните класове на варненските училища.

"Час по правосъдие" е името на съвместната програма, по която си партнират Окръжният съд, Районният съд и Регионалният инспекторат по образованието във Варна. Трите институции подписаха меморандум, с който обединиха усилията си за съвместни действия за по-доброто интегриране в обществото на учениците, обучавани в държавните и общински училища на територията на Варна. Програмата включва дейности за повишаване на правната грамотност и култура на младите хора, както и за превенция срещу детската престъпност.

Окръжeн съд Варна участва и в Пилотната образователна програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". 

За реализирането на тази програма Висшият съдебен съвет и Министерството на образованието и науката подписаха Споразумение за сътрудничество на 23.07.2014 г. Този проект цели повишаване информираността на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България, формиране на правна грамотност и култура. Други цели са повишаването на доверието в съдебната власт и степента на спазване на законите.

По повод предстоящите срещи на магистрати от ВОС с варненски ученици се проведе работна среща между участниците в двата проекта - окръжни съдии, ВенциславаГенова, директор на Регионалния инспекторат по образованието във Варна и Ирена Радева, старши експерт. На тази среща бяха уточнени графикът и темите, по които ще работят магистратите. По повод предстоящото стартиране на двата проекта беше създадена Фейсбук
страницата "Младите и правосъдието", която да бъде неформалната платформа за комуникация с варненските ученици преди и след срещите с магистрати, организирани по двата проекта.

Следващата седмица предстоят първите "часове по правосъдие" в Трета природоматематическа гимназия (по проекта на ВОС) и срещи с учениците от десетите класове на Професионалната гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров"и във Варненска Търговска Гимназия "Г. С. Раковски"(по националния проект на ВСС).








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: