Варненските съдилища организират часове по правосъдие

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:37 / 20.11.2015
590
Варненският окръжен съд (ВОС) започва работа по два проекта, свързани с повишаване на правната култура сред учениците от горните класове на варненските училища.

"Час по правосъдие" е името на съвместната програма, по която си партнират Окръжният съд, Районният съд и Регионалният инспекторат по образованието във Варна. Трите институции подписаха меморандум, с който обединиха усилията си за съвместни действия за по-доброто интегриране в обществото на учениците, обучавани в държавните и общински училища на територията на Варна. Програмата включва дейности за повишаване на правната грамотност и култура на младите хора, както и за превенция срещу детската престъпност.

Окръжeн съд Варна участва и в Пилотната образователна програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". 

За реализирането на тази програма Висшият съдебен съвет и Министерството на образованието и науката подписаха Споразумение за сътрудничество на 23.07.2014 г. Този проект цели повишаване информираността на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България, формиране на правна грамотност и култура. Други цели са повишаването на доверието в съдебната власт и степента на спазване на законите.

По повод предстоящите срещи на магистрати от ВОС с варненски ученици се проведе работна среща между участниците в двата проекта - окръжни съдии, ВенциславаГенова, директор на Регионалния инспекторат по образованието във Варна и Ирена Радева, старши експерт. На тази среща бяха уточнени графикът и темите, по които ще работят магистратите. По повод предстоящото стартиране на двата проекта беше създадена Фейсбук
страницата "Младите и правосъдието", която да бъде неформалната платформа за комуникация с варненските ученици преди и след срещите с магистрати, организирани по двата проекта.

Следващата седмица предстоят първите "часове по правосъдие" в Трета природоматематическа гимназия (по проекта на ВОС) и срещи с учениците от десетите класове на Професионалната гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров"и във Варненска Търговска Гимназия "Г. С. Раковски"(по националния проект на ВСС).

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Временни резултати във Варна: Първи са ГЕРБ-СДС с 29,82% - втори ...
Това е най-късият булевард във Варна, но носи невероятен историче...
Само 1/3 от жителите на Варненска област гласуваха днес
Официално: Изборният ден във Варна приключи!
Към 16 часа: Ето каква е избирателната активност във Варна и обла...
Дядо на 104 години от Варна показа на всички българи как се прави...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).