Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненските заведения нямат зони за непушачи
Автор: Екип Varna24.bg 11:48 / 21.12.2010Коментари (15)3610
© Varna24.bg
Варненските заведения все още масово заобикалят Наредбата за забрана на тютюнопушенето на публични места. Обиколка на централната градска част показа, че все още никъде няма изградени специални помещения за непушачи. Тук-таме има наченки. Според наредбата заведенията над 50 кв. м трябва да имат обособени зали за пушачи и непушачи, в които местата да са поравно. Те трябва да са разделени от плътна стена или стъклопакет, през които дим да не се просмуква. Освен това двете помещения трябва да имат и отделна вентилация. По груби сметки подобна инвестиция излиза на собствениците около 4000 - 5000 лв. В същото време глобите, предвидени за нарушителите, не са никак леки. От 500 до 10 000 лв. ще отнасят юридическите лица за неспазване на нормативния акт. За едноличните търговци те варират от 300 до 1500 лв. Всеки, който си позволи да запали цигара на непозволено място, пък трябва да е готов да плати от 50 до 300 лв.

Навсякъде управителите уверяват, че ситуацията била временна. В момента отделните зали се доизграждали. Имало малки проблеми с доизкусуряването на помещенията, но до дни всички щяло да е по конец. Натъкнахме се и на заведение, част от голяма верига за хранене, където управителят ни увери, че разполагат с отделна зала за непушачи. Впоследствие се оказа, че макар и помещението да е отделно, то изобщо не е изолирано от останалата част от заведението, няма и задължителните обозначения - светещ надпис, че е за непушачи, а на всичко отгоре е и много по-малко от половината площ на пицарията. Масово баровете и ресторантите, които претендираха, че имат готова зала или че тя сега се готви, отказаха да бъдат снимани.

Приятно впечатление обаче прави, че макар и не всички, част от заведенията са въвели тотална забрана за тютюнопушене. Още на входа те предупреждават клиентите си, че не могат да палят цигари в помещенията. Някои от тях приемали ситуацията спокойно, но имало и такива, които се противопоставяли яростно и дори се отказвали да влязат. В тези кафенета дори в студените зимни дни пушачите, които държат на цигарите повече, отколкото на комфорта си, са изгонени навън, ако все пак искат да се наслаждават на порока си.

Не ни е страх, че ще има отлив на клиенти, коментира управителката на един от баровете край "Севастопол". Тя уточни, че не вижда смисъл да правят инвестиция и да разделят помещенията, защото след година ще бъде въведена тотална забрана за пушене на обществени места. Мярката била положителна не само за посетителите, но и за персонала, въпреки че голяма част от него пушела.

Заради лошото време тези дни обаче собствениците все още не можели да си изградят точна представа има ли отлив на клиенти и колко голям е той.

Всъщност пушачите са раздвоени в мнението си за новите разпоредби. Според част от тях мярката е положителна. Има и такива, които биха се отказали да ходят по заведения, ако им откажат да палят от любимите си папироси.

В крайна сметка за заклетите пушачи има решение - да ходят в малки барове. Там масово съдържателите са предпочели да ги отворят изцяло за пристрастените към цигарите. В няколкото заведения, които посетихме, ни увериха, че лица под 18 г. няма да се допускат. Въпреки това видяхме няколко младежи, които, макар да изглеждаха на доста крехка възраст, здраво опъваха от папиросите.

Източник: в. Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Denitsa Yordanova
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Лято 2024
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: