Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненският апелативен съд потвърди условното предрочно освобождаване на осъден за убийство
Автор: Пламена Николова 14:39 / 09.11.2020Коментари (0)1397
©
Апелативният съд частично измени определение на Варненския окръжен съд, с което е уважено искането на осъдения за убийство Георги Ж. за условно предсрочно освобождаване, съобщиха от пресслужбата на съда.

С първоинстанционното определение е бил установен изпитателен срок в размер на 5 години, 1 месец и 25 дни и пробационна мярка "задължителни периодични срещи с пробационен служител“ са срок от 2 години. Апелативният съд измени съдебния акт по отношение на продължителността на изпитателния срок и установи 5 години, 1 месец и 9 дни, колкото е неизтърпяната част от наказанието към момента на произнасянето. Въззивната инстанция увеличи продължителността на мярката за пробационен надзор на 3 години.

Според разпоредбите на Наказателния кодекс, за да бъде условно предсрочно освободен, осъденият трябва да е изтърпял не по-малко от половината от наказанието и да е дал доказателства за поправянето си. В случая Георги е изтърпял повече от изискуемата част. Прокуратурата обаче счита, че няма достатъчно и убедителни доказателства за поправянето на 41-годишния мъж.

Казусът се разглежда от Апелативен съд – Варна за втори път тази година. През февруари условното предсрочно освобождаване бе отказано. Георги Ж. е бил осъден през 2010 г. от Апелативен съд – Велико Търново на 19 г. лишаване от свобода, а другият подсъдим Стоян С. - на 17 г. Двамата са били признати за виновни за убийството на българския студент Мартин Б. в Париж през 2000 г. През февруари миналата година Стоян С. е бил условно предсрочно освободен.

За да се произнесе днес, Варненският апелативен съд обсъди доводите в протеста на прокуратурата, възраженията срещу него, доказателствата по делото и прецени законосъобразността и обосноваността на първоинстанционното определение. Съдебният състав отчете, че през последните месеци присъдата на Георги Ж. е била препланирана с индивидуален план, в съответствие с установените  дефицитни зони в поведението му. Проведената корекционна работа е дала резултат. Довела е до преоформяне на ценностната система на лишения от свобода, в съзвучие с правилата на морала, добрите нрави и закона. Съдът прие за обосновани и верни изводите на Окръжния съд, че наказанието вече е изпълнило целите си и са налице всички предпоставки за ресоциализацията на осъдения. Въззивният съд обаче не се съгласи с продължителността на пробационната мярка, която счете за занижена. Срещите с пробационен служител имат силен ресурс за подпомагане и контролиране поведението, аргументира се съставът. Затова Георги ще има задължителни срещи с пробационен служител през следващите 3 години.

Определението на Апелативния съд във Варна, с което се потвържава предсрочното условно освобождаване на Георги Ж., е окончателно и не подлежи на обжалване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: