Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненският апелативен съд продължава разглеждането на делото срещу престъпната група на "килърите"
Автор: Екип Varna24.bg 08:54 / 11.03.2016Коментари (0)2126
© Varna24.bg
Наказателният процес срещу групата на "килърите"(Петър Стоянов, Васил Костов, Георги Вълев, Янко Попов и Райчо Стойнев) продължи до късно вчера с разпит на поисканите от адвоката на подсъдимия Вълев свидетели - Петър Атмаджов, който е на свобода, след като изтърпя наказанието си по това дело и на Георги Петков - Дачи, който търпи в Плевенския затвор присъда на Варненския окръжен съд за опит за убийство.

Георги Петков(Дачи) разказа, че след задържането му в Плевен първо прокурор Б.Сарафов го разпитвал за действията на групата на "килърите". Петков твърди, че бил притискан от Сарафов да свидетелства срещу няколко лица - Златко "баретата", Алексей Петров, Сретен Йосич и други. 

Свидетелят разказа и за многократните си срещи си с бившия служител на ГД БОП Валентин Цоновски, който го убеждавал да става свидетел срещу групата на П.Стоянов и по делото за убийството на Юри Галев. Цоновски обещал, че ако свидетелства ще му бъде намалена 20 годишната присъда на Варненския окръжен съд за опит за убийство, че ще изведе семейството му в чужбина и ще му осигури статут на защитен свидетел. Петков отказал да свидетелства.

Вторият свидетел, призован за допълнителни показания пред състава на съда е бившият подсъдим по това дело и бивш полицай Петър Атмаджов. Той се познавал с Георги Вълев от 1994 година, когато започнал работа в неговата фирма "Поликомерс" като инкасатор на парични средства от игралните зали и казината на Вълев. До ареста му на 22.09.2010 година Атмаджов работил при Вълев. В отговор на въпрос на адвокатите свидетелят разказа, че Пламен Лаков, който бил представен на Вълев от Цончо Ненов имал задължението да събира вземанията на фирмата от нейни длъжници. 

Според Атмаджов, Лаков прибирал по-голямата част от паричните средства за себе си и твърде малко връщал във фирмата. Той и неговите колеги забелязали, че Лаков започнал да краде от фирмата пари и си присвоил един от фирмените автомобили. Лаков дори заплашил с убийство Георги Вълев, след като той направил опит да си върне автомобила. През 2008 година, Атмаджов бил оторизиран от адвокат Пламен Луков да предаде на един ТИР паркинг преди град Луковит плик с документи на мъж, който едва на делото пред ШОС разбрал, че е Лозан Цеков.

И този свидетел разказва за натиска, който Валентин Цоновски и адвокат Пламен Луков му оказали в ареста през 2011 година, за да признае, че той е носил пари в Пловдив. Срещу това признание Атмаджов щял да бъде освободен, но той отказал да признае нещо, което не е извършил.

Следобедното заседание на Варненския апелативен съд по делото срещу престъпната група на "килърите" продължи с разпита на Петър Атмаджов, призован за разпит като свидетел. 

По искане на прокуратурата, която намери противоречие в сутрешните показания на свидетеля, съдът прочете показания за срещата му на ТИР паркинга в Луковит, дадени в качеството му на обвиняем пред ШОС на 27 септември 2012 год. Свидетелят Атмаджов уточни, че не е знаел какво има в плика, който предал. 

Заседанието продължи с разпит на д-р Аринка Лупова, съпруга на убития търновски адвокат Петър Лупов. В отговор на въпроси на прокуратурата и на адвокатите, д-р Лупова разказа, че след като станал адвокат на акционерите на "Тракия банк", мъжът й станал доста напрегнат, изнервен и притеснен. 

Последвали посегателството над него - побой и палеж на автомобила му (лятото на 2008 година). Тогава адвокатът станал още по-притеснен. Тя си спомни и думите, казани по това време от него: "Живее ми се Арето, не ми се умира". През март 2008 година Лупов прекратил отношенията(възката) си с Георги Вълев и с адвокат Пламен Луков. Побоят му бил нанесен в адвокатската му кантора в Търново с чугунена тръба. В Пирогов му направили 18 шева на главата, а адвокатът изпаднал в шок. В хода на досъдебното производство за побоя, Лупов разпознал нападателя си, свидетелствал и затова, че от лице, което го посетило след побоя и много приличало на нападателя научил, че се готви убийството му. 

Останал обаче много разочарован, че производството за побоя било прекратено, поради "неизвестен извършител". Адвокатът станал изключително предпазлив за близките и за себе си, дори спрял да ползва асансьора в блока. Месец преди да бъде убит, Лупов споделил със съпругата си, че ще дава показания като свидетел в съда по казуса "Тракия банк". Съпругата на убития търновски адвокат свидетелства, че той бил "атакуван" с 2 данъчни ревизии, които според него му били "поръчани" от Георги Вълев. 

Първата ревизия приключила преди да бъде убит и не установила никакви нарушения. Втората данъчна проверка била по искане на Пламен Луков.
След приключване на разпита на д-р Аринка Лупова, адвокатите направиха нови искания за събиране на доказателства. Адвокатът на Петър Стоянов поиска от съда да допусне повторен разпит на свидетеля Георги Пенов. Той трябвало да изясни обстоятелства, свързани с пребиваването на Филев и Георгиев в хижа "Вада". 

Адвокатите поискаха съдът служебно да установи дали Пенов е бил сред защитените свидетели по това дело. Беше поискан и разпит на бащата на Драгомир Генов, бивш състезател по сумо. 

Защитата на подсъдимия Георги Вълев поиска допълнителен разпит на група свидетели, както и справки от различни банкови сметки на бизнесмена Румен Рачев. Те трябвало да изяснят дали той е превеждал пари на Вълев. Беше поискана и нова Съдебно-финансова и икономическа експертиза за установяване на паричните средства, предназначени за разпределяне на бившите акционери на "Тракия банк". На това искане прокуратурата се противопостави и припомни, че в материалите по делото са налични многобройни финансови, счетоводни и други документи, които установяват точно сумите, получени от бившите акционери. 

Прокурорите по делото се противопоставиха и на искането за разпит на бащата на Др.Генов, т.к. последният вече имал влязла в сила присъда за участие в организирана престъпна група. Относно искането за повторен разпит на Георги Пенов, прокуратурата припомни, че по време на делото пред ШОС през 2013 година, спрямо него е бил упражнен натиск и склоняване да промени показанията си срещу 50 000 лева. Поради тази причина Пенов отказал да дава въобще показания пред първата съдебна инстанция.
Варненският апелативен съд остави без уважение всички искания на адвокатите и намери делото за изяснено от фактическа и от правна страна. Утре заседание няма да има, а съдебните прения (пледоариите) ще се проведат на 26, 27 и 28 април 2016 година от 9,30 часа в залата на ул."Хр.Смирненски" №19, до Затвора Варна.




Още по темата: общо новини по темата: 119
04.08.2021 »
24.08.2018 »
24.01.2018 »
22.12.2017 »
01.12.2017 »
18.01.2017 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: