Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненският некропол да стане туристическа атракция искат общественици
Автор: Екип Varna24.bg 08:55 / 29.11.2016Коментари (0)799
©
Социализиране на Варненския некропол искат общественици. "Връчихме официално в община Варна нашето обръщение. Търсим подкрепа от варненската общественост и от ръководството на общината. Артефактите от некропола са световно известни, но много често изследователи от различни градове, когато идват и виждат в музея най-старото злато, искат да видят мястото, на което е открито, питат къде е некрополът" - отбеляза в студиото на сутрешния блок на тв "Черно море" Даниела Василева - организатор на националната конференция "България в световната история и цивилизация - дух и култура".

Владимир Славчев от варненския археологически музей, който след смъртта на Иван Иванов ръководи проучванията на артефактите от некропола, разкри, че все още обектът не е проучен изцяло, затова мястото все още се охранява. "Планове да продължим разкопките, разбира се, има, но най-важното на този етап е да приключим анализа и описването в каталог на това, което е намерено до момента. Ако сега започнем нови проучвания, ние ще се затрупаме с ангажименти и няма да можем да обработим и да публикуваме всичко" - разясни той преди време.

Около 1/3 от некропола остава все още непроучена. "Иван 10 години обработваше находките. След като той почина, вече 15 години аз се занимавам с това. Става въпрос за хиляди предмети и не е чак толкова просто те да бъдат обработени, описани, каталогизирани, да им бъдат организирани интердисциплинарни изследвания. Всички предмети са влезли в нашите инвентарни книги, а в нашата експозиция са показани над 80% от артефактите, които са намерени във варненския некропол" - каза още Владимир Славчев.

Варненският халколитен некропол е открит през 1972 г. в западната индустриална зона на града по време на полагане на електрически кабел. "Още тогава става ясно, че колегите са се сблъскали с най-ранното доказателство за съществуването на комплексно общество, в което има вождове с ясно изразена ръководна функция и по-обикновени членове на тази група население, които не са толкова добре представени, с богати находки от украшения и предмети. Почти 6 кг е общото количество на златото, което е открито в целия некропол. Интересно е, че в 4 от гробовете златото е почти 5 кг. Злато се открива само в 64 гроба и това говори за йерархичната структура на тогавашното общество. Варненският некропол е паметник, който толкова години след откриването си не намира аналог въпреки интензивните изследвания в тази посока в цялата територия на Балканския полуостров" - обобщи Владимир Славчев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Великден 2024 г.
Зърнената сделка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: