Варненският плаж продължава да "пуши"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:20 / 04.08.2017
2706
И това лято варненският плаж продължава да пуши ли, пуши... На тази гледка се натъкна репортер на Радио Варна на Южния плаж в морската столица - един от най-посещаваните от варненци и гостите на града. 

На пръв поглед плажът изглежда чист. Заглеждайки се обаче всеки плажуващ би видял край себе си хиляди изхвърлени фасове. Фасовете са навсякъде - под хавлииите, край хавлиите, до детските кофички, а понякога са и игра в ръцете на малките. Въпреки че кошчета за отпадъци по плажа са десетки, явно личната ни културата все още не е на ниво, за да опазваме това, което ни е дала природата.

Цигарените останки са 40% от боклука по плажовете, сочат данни на статистиката. Те могат да бъдат фатални и за морските обитатели. Около 4.5 трилиона фасове биват изхвърляни по света всяка година, а за тяхното разграждане са необходими десетилетия. Фасът съдържа всички отровни вещества, които съдържа и цигарата. Те са около 4000, като 400 от тях са канцерогенни. Трябва да знаем и че, при разграждането на фасовете се отделят амоняк и сяра. Най-бързо от този дребен отпадък се замърсява водата, защото дори само при преминаване през фаса, тя отмива всички вещества в него. Изследвания показват, че са необходими между 5 и 30 години за разграждането на вредните съставки във фасовете, при това, те никога не се разграждат напълно...

Скъпи пушачи, ако за Вас е комфортно да лежите и събирате слънчев загар сред море от фасове, помислете за децата и внуците си, които след време също ще искат да се радват на плажа през лятото...

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).