Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненският съд отказа да вземе мярка за неотклонение на турски гражданин, издирван за тероризъм
Автор: Екип Varna24.bg 16:01 / 10.08.2021Коментари (0)1001
©
Апелативен съд – Варна отказа да вземе мярка за неотклонение на турски гражданин, издирван от родината си за изтърпяване на присъда за тероризъм, съобщиха от пресслужбата на институцията. Гюлтекин Т. има статут на бежанец в Австрия и се ползва от правата си на територията на ЕС, включително и в България. Това бе сред мотивите на горната инстанция да отмени определението на Варненския окръжен съд, който е определил временна мярка за неотклонение "задържане под стража“ за срок от 40 дни с цел осигуряване на исканото лице в бъдещо производство по екстрадиция.

Прокуратурата в Истанбул е издала заповед за арест, с цел изтърпяване на влязла в сила присъда. Издирваният е бил осъден на 13 години и 9 месеца затвор за членство във въоръжена терористична организация и за умишлено застрашаване на обществената сигурност. Участвал е в две нападения с коктейли Молотов в Истанбул през 2010 г. Според информацията на Интерпол, лицето е член на тероростичната организация DHKP/C. /Революционна народно освободителна партия/Фронт - по справка на Пресслужбата на Апелативния съд радикална крайнолява формация, създадена през 1978 г. и забранена в Турция./

Мъжът е обявен за международно издирване с червен бюлетин на Интерпол. Гюлтекин е задържан на Летище Варна при пристигането със семейството си с цел туризъм.

Пред съда 46-годишният мъж разказа, че при престоя си в турски затвор е бил малтретиран. След като бил освободен, заминал за Австрия и поискал закрила. Получил убежище и паспорт на бежанец. 

Макар да припомни, че настоящото производство е с цел ревизия на съдебен акт по искане за задържане, а не за екстрадиция по същество, съдът отбеляза, че съобразно решение по делото "Хаджиев срещу България“ на Европейския съд за правата на човека, е длъжен да изследва основателността на екстрадиционното искане още към момента на преценка на временното задържане. При невъзможност за предаване, задържането би било незаконно. А в случая са налице абсолютните основания за отказ от предаване. Законът за екстрадицията и Европейската заповед за арест сочи, че екстрадиция се отказва първо, когато тя има за цел преследване или наказване на лицето заради политически убеждения и второ – ако лицето ще бъде подложено на насилие в молещата държава. Апелативният съд посочи, че Гюлтекин има статут на бежанец в Република Австрия и притежава валиден паспорт. Това му придава статут на гражданин на Австрия и Европейския съюз, което му осигурява право на свободно придвижване.

От друга страна, Законът за убежището и бежанците не позволява чужденец, получил закрила, да бъде върнат на държава, в която са застрашени животът и свободата му, заради политически убеждения или е изложен на опасност от изтезания, унизително или нехуманно отношение, по смисъла на Европейската конвенция за правата на човека.

Последното съображение на настоящата инстанция е, че случаят не е неотложен, както изискват Законът за екстрадицията и Европейската заповед за арест и Европейската конвенция за екстрадиция, тъй като Интерпол издирва лицето от 2016 г. Повече от 4 години то не е предадено на турската държава. Напротив, мъжът е получил защита от принудително връщане в родината си, именно заради проведеното срещу него наказателно производство в Турция.

Определението на Апелативен съд – Варна, с което бе отказано вземане на мярка за неотклонение спрямо Гюлтекин Т. е окончателно и не подлежи на обжалване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: