Варненският свободен университет създаде студентска лаборатория "Варна – град за хората“

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:03 / 09.02.2017
1206
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Студентска лаборатория "Варна - град за хората"създаде Варненският свободен университет "Черноризец Храбър", тя ще работи в подкрепа на качествената градска среда и създаването на публични пространства, адаптирани към потребностите на хората.

Студентите стартират предварителните огледи по проекта на 10 февруари 2017 г. В 09:00 ч. в сградата на община Варна те ще се срещнат с главния архитект на града Виктор Бузев.

Първият етап на огледите включва районите "Приморски" (10:00 ч., бул. "Ген. Колев" 92), "Младост" (11:00 ч., ж.к. "Трошево" №10) и "Владислав Варненчик" (12:00 ч., жк. Владислав Варненчик, блок 302, вход 17). 

В първия ден от работата си бъдещите архитекти, строителни инженери и дизайнери ще направят срещи с представители на районните кметства и ще обходят част от потенциалните обекти на територията на съответния район.

Идеята е студенти на Варненския свободен университет, ученици от Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия "Васил Левски" и представители на районните администрациида разработят проекти за естетизация на градската среда, чиято реализация да започне в следващите три години.

На специално създадена Facebook-страница гражданите също ще могат да подават сигнали и да дават своите предложения за реновиране и създаване на нови интелигентни градски пространства.

В рамките на студентската лаборатория в края на месец май ще се проведе и международен архитектурен конкурс, свързан с реновирането на градската среда във Варна. В него ще вземат участие студенти от Русия, Румъния, Италия, Турция и България. Инициативата на Варненския свободен университет ще постави началото на пилотен проект за реновиране на сгради - недвижимо културно наследство в централната градска част. Заданието за конкурса ще бъде обявено в рамките на форум, посветен на недвижимото културно наследство и Националната стратегия за енергийна ефективност, който ще се проведе на 24 февруари 2017 г., от 13:30 ч. в Юнашкия салон във Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).