Варненският зоопарк не работи, прибраха животните на топло

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
16:21 / 08.02.2012
3770
Големият студ принуди варненския зоопарк временно да затвори врати за посетители. За да не настинат в минусовите температури, голяма част от обитателите са прибрани на топло и хората няма какво да видят, каза пред Дарик директорът на зоологическата градина Тодор Христов.

По думите му зоопаркът ще приема хора веднага щом метеорологичните условия позволят. "Решението се взима ден за ден. Ние имаме интерес да работим, но е неудобно да вземем парите на посетителите и те да не видят нищо", сподели Христов.

На топло са прибрани лъвовете, маймуните, папагалите. "Заради големите студове се принудихме да приберем също фазаните, пауните, т.е. една голяма част от птиците", допълни шефът на варненския зоопарк.

Най-чувствителни към лютия студ са маймунките и папагалите, които в мразовитите дни не могат без печка и си търсят топлото. "При тях температурите не могат да падат под 13-14 градуса", уточни Христов. Отоплението в зоологическата градина е на ток, но има и резервен вариант на твърдо гориво в случай на авария.

Засега няма болни животни. "Казвам го с удоволствие, защото в тези студове всичко може да се очаква", каза Христов.

По отношение на храната към обитателите в зоопарка не се полагат по-специални грижи в студените дни. "Храната е една и съща. Тя не може да бъде различна. Важното е в тези студени дни животните да са на завет и на топло. При нас има диетолог, който им прави дневните дажби - това са главно смески, минерали, витамини, зърно. Няма топла или някаква друга храна. Просто се гледат протеините, мазнините и пр.", разкри Христов.

На бял свят скоро се очаква да се появят муфлончета и малките на камерунските кози. Шефът на зоологическата градина се моли това да не случи в големите студове. "Независимо че са прибрани, рискът да не оцелеят е по-голям", сподели Христов и допълни, че сезонът на бебетата в зоопарка ще започне от май.

За тяхното препитание ще се грижи само общината, защото от средата на миналата година зоокътът във Варна остана без осиновители. "Вероятно заради кризата спряха да плащат вноските. В момента нямаме нито един осиновител", каза в заключение Христов.


Виж коментарите (6)

Още по темата (289):
23.03.2012 Минахме през "екстремна" зима, била най-суровата от 60 години
19.03.2012 Спестяват 2 млн. лв. от зимното почистване
12.03.2012 "Жълт код" за Варненско заради силен вятър
08.03.2012 Пътят Варна - Добрич заприлича на автоморга
07.03.2012 Градските автобуси се движат по разписание въпреки снега
07.03.2012 Сняг във Варна! Натрупа 6-сантиметрова снежна покривка
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).