Варненско читалище закупи народни носии с евросредства

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:44 / 13.03.2023
1146
Самодейните колективи към Народно читалище "Нива-1901“ във ветринското село Невша вече разполагат с нови носии. Те са закупени по проекта "Невша в миналото и сега“. Финансирането е осигурено от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез МИГ "Възход-Ветрино, Вълчи дол, Провадия“, Мярка 22 "Съхраняване, развитие и валоризиране на специфичните местни идентичности и местната култура“. Общият бюджет на проекта е 10 039, 20 лв., съобщиха от Областния информационен център – Варна.

Чрез помощта на европейските средства са доставени дамски носии и мъжки костюми, включващи ризи, елеци, пояси, ямурлуци, калпаци, навуща, колани и обувки.

Със закупуването на носиите е обезпечено провеждането на различни културни събития. Читалището отделя особено внимание за любителското художествено творчество, за да се развива и пази културното наследство и да се съхранят традициите, местният фолклор, богатството на песенното творчество, красотата на българските носии и автентичните танци.

Изпълнението на проекта спомага и за развитието на нови инициативи – културен и познавателен туризъм, който да утвърди Народно читалище "Нива-1901“ като културно - средищен център.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна
Десетки ще бъдат без ток днес във Варна и областта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).