"Варненско лято" готви много изненади! Цветана Манева: Изразявам лична благодарност на варненската публика

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
12:42 / 08.05.2019
3301
От 1 до 11 юни във Варна ще се проведе 27-мото издание на международния театрален фестивал "Варненско лято". Фестивалната програма се стреми да покаже най-доброто от българската сцена през изминалия сезон и интересни чужди трупи, съобщиха днес организаторите на фестивала, предаде репортер на Varna24.bg.

"Толкова присърце приемам това издание на фестивала, толкова възхита съм събрала в себе си, да е нещо по-смислено, дълбоко и изненадващо... В това издание има невероятно разнообразие. Сумирано в едно изречение тазгодишната програма се определя от истината, че цялото богатство на природата се състои в разнообразието и най-вече в изкуството. Мото на фестивала е "Преливащи се театрални реалности". Надявам се, че ще бъдем полезни на варненския зрител. Това е една публика, която винаги ни е приемала сърдечно. Изразявам лична благодарност на варненската публика, че тя е наш верен спътник", каза днес актрисата Цветана Манева, която е артистичен директор на фестивала. 

Международния театрален фестивал "Варненско лято" е част от общата фестивална рамка във Варна, която включва и други събития с дългогодишни традиции: музикален фестивал от 1926 г., балетен конкурс от 1964 г., джаз и фолклорен фестивали от 1992 г. Основен организатор на фестивала е Фондация "Via Fest“ в постоянно партньорство с Министерството на културата, Община Варна, Българска асоциация за театър. Фестивалът е основан през 1993 г. и първите му издания се състоят от селекционирани български спектакли. След 1995 г. той се превръща в международен форум и предлага съпътстваща програма под формата на работни ателиета, изложби, конференции, семинари и др. Фестивалните пространства се увеличават и освен традиционните домакини в лицето на Драматичен театър – Варна и Държавен куклен театър – Варна  са привлечени и Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия – Варна, Археологически музей – Варна, галерия "Графит“ и др.  Фестивалът все повече изгражда партньорства и взаимодействие с различни местни, национални и международни организации, в сътрудничество с които  реализира конферентни срещи, образователни модули и копродукции.

Постепенно фестивалната програма се структурира около четири основни модула: основна програма – българска селекция; основна програма – международна селекция; театрален шоукейс (организиран съвместно с "Арт Офис" – витрина от иновативни и  мобилни български продукции, насочена не само към публиката, но и към  специално поканените селекционери и програматори на международни фестивали и организации) и съпътстваща програма. Този мозаечен принцип на изграждане отговаря на стремежа да се създаде пространство за диалог, в което се срещат различни видове театър, творци от различни части на света и разнородни публики.

Фестивалът е най-мащабното международно театрално събитие в България. Носител е на лейбъла "Европейски фестивал" – европейски сертификат за качество, част от платформата "Европа за фестивалите – фестивалите за Европа", инициирана от Европейската фестивална асоциация. През 2017 г. фестивалът става част от 26-те лауреати на лейбъла "забележителен фестивал“ с номинация за наградата на платформата.

Всичко за тазгодишното издание вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (25):
02.06.2022 Започна 30-то издание на Международния театрален фестивал "Варненско
лято"
06.11.2020 Международния театрален фестивал "Варненско лято“ ще се проведе в дигитален формат
19.05.2020 Международният театрален фестивал "Варненско лято“ няма да се проведе през
юни
30.05.2019 Започва 27-ото издание на театралния фестивал "Варненско лято“
29.07.2011 Днес откриват “Варненско лято"
15.07.2011 "Мадам Бътерфлай" в Летния театър на 20 юли
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).