Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Варненско лято" готви много изненади! Цветана Манева: Изразявам лична благодарност на варненската публика
Автор: Пламена Николова 12:42 / 08.05.2019Коментари (0)3143
© Varna24.bg
От 1 до 11 юни във Варна ще се проведе 27-мото издание на международния театрален фестивал "Варненско лято". Фестивалната програма се стреми да покаже най-доброто от българската сцена през изминалия сезон и интересни чужди трупи, съобщиха днес организаторите на фестивала, предаде репортер на Varna24.bg.

"Толкова присърце приемам това издание на фестивала, толкова възхита съм събрала в себе си, да е нещо по-смислено, дълбоко и изненадващо... В това издание има невероятно разнообразие. Сумирано в едно изречение тазгодишната програма се определя от истината, че цялото богатство на природата се състои в разнообразието и най-вече в изкуството. Мото на фестивала е "Преливащи се театрални реалности". Надявам се, че ще бъдем полезни на варненския зрител. Това е една публика, която винаги ни е приемала сърдечно. Изразявам лична благодарност на варненската публика, че тя е наш верен спътник", каза днес актрисата Цветана Манева, която е артистичен директор на фестивала. 

Международния театрален фестивал "Варненско лято" е част от общата фестивална рамка във Варна, която включва и други събития с дългогодишни традиции: музикален фестивал от 1926 г., балетен конкурс от 1964 г., джаз и фолклорен фестивали от 1992 г. Основен организатор на фестивала е Фондация "Via Fest“ в постоянно партньорство с Министерството на културата, Община Варна, Българска асоциация за театър. Фестивалът е основан през 1993 г. и първите му издания се състоят от селекционирани български спектакли. След 1995 г. той се превръща в международен форум и предлага съпътстваща програма под формата на работни ателиета, изложби, конференции, семинари и др. Фестивалните пространства се увеличават и освен традиционните домакини в лицето на Драматичен театър – Варна и Държавен куклен театър – Варна  са привлечени и Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия – Варна, Археологически музей – Варна, галерия "Графит“ и др.  Фестивалът все повече изгражда партньорства и взаимодействие с различни местни, национални и международни организации, в сътрудничество с които  реализира конферентни срещи, образователни модули и копродукции.

Постепенно фестивалната програма се структурира около четири основни модула: основна програма – българска селекция; основна програма – международна селекция; театрален шоукейс (организиран съвместно с "Арт Офис" – витрина от иновативни и  мобилни български продукции, насочена не само към публиката, но и към  специално поканените селекционери и програматори на международни фестивали и организации) и съпътстваща програма. Този мозаечен принцип на изграждане отговаря на стремежа да се създаде пространство за диалог, в което се срещат различни видове театър, творци от различни части на света и разнородни публики.

Фестивалът е най-мащабното международно театрално събитие в България. Носител е на лейбъла "Европейски фестивал" – европейски сертификат за качество, част от платформата "Европа за фестивалите – фестивалите за Европа", инициирана от Европейската фестивална асоциация. През 2017 г. фестивалът става част от 26-те лауреати на лейбъла "забележителен фестивал“ с номинация за наградата на платформата.

Всичко за тазгодишното издание вижте във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 25
02.06.2022 »
06.11.2020 »
19.05.2020 »
30.05.2019 »
29.07.2011 »
15.07.2011 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: