Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Варненско лято" отбелязва 75-годишния юбилей на проф. Милко Коларов
Автор: Екип Varna24.bg 10:08 / 05.10.2021Коментари (0)805
©
Милко Коларов, голямото варненско име в българската композиторска школа, празнува 75-годишния си юбилей с две поредни събития в родния град. И двете са част от програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято", фестивалът, от чиято история маестро Коларов е неотменна част десетилетия наред.

Първото събитие е на 10 октомври от 11:00 ч. в Градската художествена галерия - неделно матине на камерен ансамбъл "Симфониета" със солист Мартин Чуров - баскларинет. Под палката на неуморния Маестро ще прозвучат Дивертименто от неговия велик учител Панчо Владигеров  и Симфония №29 ла мажор КV 201 от Моцарт. Специален момент в концерта ще бъде премиерното изпълнение на най-новата творба на проф. Коларов  - Концерт за баскларинет и камерен ансамбъл.

На следващия ден, 11 октомври, от 19:00 в Концертното студио на Радио Варна е творческата среща с композитора. Живото общуване с Маестрото винаги е много ценно за неговите почитатели заради искрените и страстни, често остри думи на големия творец, който освен от музиката е изкушен и от словото. Философските му размисли за живота и мисията на артиста са намерили израз в неговите книги “Записки", които обогатяват читателя с досег до интимните механизми на творческия процес. Помнят се ярките мисли от тези записки: “Музиката трябва да изрази онова състояние на човека, за което няма думи" и "...изкуството има смисъл само когато стане изповед".

Този път в центъра на срещата ще бъде представянето на новия сборник "Хорови и солови песни". Публиката ще има удоволствието да чуе и записа на "Концерт за цигулка и оркестър" от Милко Коларов в изпълнение на Люцернския симфоничен оркестър с диригент Джон Акселрод.

Входът на срещата е свободен.

Проф. Милко Коларов е завършил “Композиция" в Музикалната академия в София при Панчо Владигеров и неговото ученичество при великия композитор става определящо за творческото му израстване. Учи оркестрово дирижиране при проф. Константин Илиев, към когото също питае огромно уважение. Специализира в Париж. След дипломирането си има активна творческа, изпълнителска и педагогическа дейност.

Неговата професионална диригентска кариера преминава през свързаните с родния град Варненска филхармония и Варненска опера. Близо 20 години ръководи Габровския камерен оркестър. Бил е диригент на Симфоничния оркестър на Музикалното училище във Варна, преподавател във ВСУ “Черноризец Храбър". Ръководи създадения от него Камерен ансамбъл “Симфониета", с който редовно участва в ММФ “Варненско лято".

Автор е на музикално-сценични творби, сред които операта “Най-щастливият човек" и балета “Корени", на симфонични и вокално-симфонични произведения, камерна музика, хорови цикли, театрална музика. Неговите творби са изпълнявани в Русия, Италия, Великобритания, Германия, Турция, Япония, САЩ, Чехия, Полша, Франция, Южна Корея и др.

По традиция Маестрото композира творби специално за Международния музикален фестивал “Варненско лято".

Проф. Милко Коларов е носител на орден “Св. св. Кирил и Методий" първа степен с огърлие за високи творчески постижения и особено значими заслуги за развитието на културата и изкуството. Почетен гражданин на Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (398) 13%
Не се справи (581) 19%
Пълна трагедия (1619) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: