"Варненско лято“ се пренася на открито в Археологическия музей

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:25 / 04.08.2017
1910
Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2017 навлиза през август в своя най-отворен към различните музикални стилове и жанрове модул. Под мотото "На границата с класиката" от 10 до 12 август класическите рамки на фестивала се разчупват с музикални проекти от артистичните зони на джаз, фолклор и етно музиката. Този модул на най-дълголетния български фестивал има особена звучност в годината, когато Варна е Европейска младежка столица и със сигурност ще заинтригува младата публика в морския град.

Три концерта в Археологическия музей ще изкушат почитателите на кросоувъра - проектът "Time After Time" с Мирослава Кацарова, джаз трио и Варненския камерен оркестър, Константин Костов трио с импровизации върху класически и български теми, и хор "Космически гласове" с диригент Ваня Монева.

Първият концерт е на Мирослава Кацарова с джаз триото Мирослав Турийски - пиано, Младен Димитров - перкусии и Веселин Веселинов-Еко - бас, с Варненския камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев. Почитателите на певицата ценят нейния характерен елегантно-лежерен начин на общуване с публиката - с въвеждащи думи към всяка песен, с истории и много лично отношение.

Дни преди концерта тя вече гледа с очакване към фестивалната сцена: "Чакам с нетърпение концерта във Варна - признава Мирослава Кацарова пред организаторите на фестивала. - Защото голяма част от песните ще се представят за първи път в тази формация - с камерен оркестър с джаз трио и солист Мартин Ташев - тромпет и флюгелхорн, под диригентството на Ганчо Ганчев. "Time After Time" е един проект, който за първи път направих в Пловдив през декември, но сега, за втората си среща с публиката, той ще е обогатен, ще звучи по-различно, дори и поради факта, че оркестърът е по-многоброен, оркестрациите са обновени от Мирослав Турийски. Събрала съм песни, които са лично мои любими, те разказват нашите истории, не само своите собствени, които се съдържат в текста и навярно принадлежат на самите разказвачи. Това са и нашите лични истории - на музикантите и на публиката."

Проектът взема името на знакова песен на Синди Лоупър от 80-те, в него ще открием и още запомнени дълго след тяхното време песни като "Shape Of My Heart" на Стинг и "Cucurrucucú paloma" - мексиканската емблема на 50-те с жива препратка към лентата "Говори с нея" на Алмодовар. Още една много любима песен на Мира Кацарова ще чуем във Варна - "Aguas do Marco" на Антонио Карлос Жобим, позната на музикантите като парчето с най-дълъг текст. "Текстът й е просто колаж от думи, но всъщост е една истинска еманация на самия живот, нищо че на пръв поглед няма логика. Всяка дума в него е като история. Ще изпея и още една песен от моя последен албум "Le Tango Solitaire" - тя е по инструментална пиеса от филма "Пина" на Вим Вендерс, но с разрешението на композитора я превърнахме в песен с текст на френски, който аз написах. Сега оркестрацията е нова. И разбира се, ще изпълня "My Cinema" на Миро Турийски по мой текст на български език. За първи път ще я пея на живо и се надявам варненската публика да види в нея, че това е моето кино, това е моята история, с моите лични символи."

Ценена за изтънчените си интерпретации на боса-нова, Мира Кацарова обещава да изпълни на фестивалната сцена и бразилски песни, а и няколко композиции без оркестъра, които ще бъдат изненадата на вечерта.

Началото на концерта 10 август е от 21:00 в Английския двор на Археологическия музей.


Виж коментарите (0)

Още по темата (106):
22.07.2022 Международният джаз фестивал "Варненско лято" започва на 29 юли
28.06.2022 Ново име в концерта тази вечер на ММФ "Варненско лято"
27.06.2022 Започна ММФ "Варненско лято"
24.06.2022 Мащабен концерт открива Международния музикален фестивал "Варненско лято" на 25 юни
13.04.2022 "Пролетни гласове" с балет и музика във "Варненско лято за деца"
01.09.2021 Четири концерта са включени в бароковия модул на ММФ "Варненско лято"
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).