Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Варненско лято" си остава най-добрият джаз фестивал в България
Автор: Екип Varna24.bg 11:31 / 30.07.2022Коментари (0)975
©
Международният джаз фестивал "Варненско лято“ си остава най-добрият в България от музикантска гледна точка. Това каза за БТА музикалният критик, преподавател и журналист Владимир Гаджев, който води 31-ото издание на форума. Той изрази радост, че варненското джаз общество е живо и поддържа събитието.

То е било първото сформирано в страната, след което се появяват във Велико Търново, Русе и Бургас. Гаджев обаче смята, че липсата на комуникация между организаторите на фестивали в България през годините е грешка. Освен това джазът е станал твърде размито понятие и някои музиканти, които изпълняват други жанрове, си го "пришиват“.

Затова още по-силно изпъква значимостта на форума във Варна, предлагащ качествени изпълнители от цял свят, които свирят истински джаз. Един от големите успехи на организатора Анатолий Вапиров, според Гаджев, е, че е успял да установи връзка с Културния център на Италия у нас и за първи път от 20 години има участие на италианци на българската джаз сцена. "Антонио Флинта квартет“ звучаха в първата вечер, заедно с Триото на Кристиан Баканич, поканени чрез Австрийското посолство у нас.

Музикалният критик открои в програмата и участието на Антони Дончев, който заради административната си работа напоследък не свири често и затова ще бъде твърде интересно какво ще покаже заедно с Павел Терзийски и Росен Захариев – Роко в последната вечер на варненския джаз фест - 31 юли.

В третата вечер е и върхът в програмата – американската певица Шарън Кларк, която е била солист на оркестъра на Дюк Елингтън. Тя свири с датско трио и е доста известна по света, сподели за БТА главният двигател на събитието Анатолий Вапиров. Нейното гостуване е станало възможно благодарение на Посолството на САЩ в България, подчерта той и съобщи, че се очаква посланикът да посети концерта.

Подготвяйки артистичната програма на фестивала, Вапиров получава много предложения от цял свят, като подбира музиканти със силен репертоар, подходящи за варненската публика. Заради свития бюджет на събитието тази година обаче пропадна гостуването на две групи на 28 юли. Намалено е финансирането от Фонд "Култура“ на Община Варна, изрази съжаление Вапиров и коментира, че все по-трудно става подготвянето на фестивал и е възможно този да е последният, който той прави. По думите му артистите не са вдигнали хонорарите си, но всичко по организацията е по-скъпо заради инфлацията. "А Варненският фестивал има такова реноме в Европа, че вече имам предложения за догодина от Австрийското посолство“, съобщи той.

Във втория ден на джаз фестивала във Варна – 30 юли, дворът на Археологическия музей ще бъде озвучен от "Spectrum Vocal Band“ от България и Алф Карлсон & Иржи Котача Квартет, в който влизат шведски, чешки и словашки джаз музиканти. Антони Дончев ще се появи със своето трио на 31 юли, когато е и гостуването на американската певица Шарън Кларк.

Като съпътстващо събитие, Владимир Гаджев ще предложи тематични прожекции "Фестивално ехо“ с кадри от стари издания на "Варненско лято“ или филми по темата, всяка вечер до 1 август включително – в Дома на архитекта във Варна от 18:00 часа. Художничката Мария Зафиркова показва постери на джаз диви до входа за концертите в Археологическия музей.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Абитуриентски балове
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Евроизбори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: