Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Васил Костов от "Килърите" не успя да обжалва доживотната си присъда
Автор: Екип Varna24.bg 13:21 / 18.01.2017Коментари (0)3355
©
Състав на Варненския апелативен съд остави без уважение молбата на Васил Костов за възстановяване на срока за обжалване на доживотната присъда, поизнесена спрямо него от въззивния съд. 

46 годишният Костов е един от подсъдимите по делото, свързано с дейността на престъпната група на "Килърите".През м.Май миналата година Апелативният съд във Варна го призна за виновен за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачеви заедно с Петър Стоянов и с Георги Вълев получиха доживотни присъди без право на замяна.

В установения от закона срок защитата на Костов е подала касационна жалба, в която бланкетно са били изложени оплаквания срещу постановената доживотна присъда. В жалбата било посочено, че липсата на правни съображения се дължи на факта, че мотивите към присъдата не са били изготвени. След изготвянето им, през август миналата година, съдията докладчик е разпоредил мотивите да бъдат връчени на жалбоподателите и е бил посочен 7-дневен срок в който жалбата е следвало да се съобрази с изискванията на закона и в нея да бъдат посоченикасационните основания и доказателства, които я подкрепят.(В касационната жалба задължително се посочват от когото е подадена, присъдата, решението и частта, в която се обжалва, какви са доводите, аргументите и данните, които подкрепят жалбата, и какво се иска от третата инстанция).Костов е получил разпореждането в затвора, а адвокатите му на посочените от тях адреси и на електронна поща. Именно този 7-дневен срок за допълнение към касационната жалба е пропуснал Костов, както и неговата защита. Допълнение към жалбата все пак е било подадено от адвоката на подсъдимия, но 7 дни след изтичане на законовия срок. 

Варненският апелативен съд е върнал жалбата като недопустима и това е било атакувано от адвоката на Костов пред ВКС. Върховният касационен съд е приел, че оплакването е неоснователно и е оставилжалбата без уважение. С това присъдата на Васил Костов в частта за двете убийства влезе в законна сила още през ноември 2016 година. Доживотната присъда без замяна Костов търпи в затвора Враца.

През м. Декември миналата година подсъдимият Костов подаде във Варненския апелативен съд молба за възстановяване на установения от закона срок за отстраняване на нередовностите в касационната жалба. В съдебното заседание на 16 януари тази година той разказа за нарушената комуникация между него и защитата му, която му попречила да организира в срок допълнението и подаването на касационната жалба срещу доживотната присъда.
В определението, с което отказва на Костов възстановяване на срока за обжалване на присъдата, съставът на Варненския апелативен съд е записал, че "...не се касае за пропускане на каквито и да било срокове от страна на подсъдимия, а за негово бездействие". 

Съдът счита, че "Костов не е имал пречки да упражни правата си лично, но той е избрал да не стори това, а да възложи тези действия на адвоката си". Декларацията му, че срокът е бил пропуснат по обективни и уважителни причини не е била подкрепена с доказателства. В своето определение съдът посочва, че "твърденията на Васил Костов, че бил подведен от защитника си инямал нужните правни знания, за да упражни правата си, не могат да бъдат разглеждани като обективни и уважителни причинипо смисъла на чл.186 от НПК. Нарушената комуникация между страните по делото и техните пълномощници не могат да бъдат приети като уважителни причини по смисъла закона" казва в заключение Апелативният съд във Варна, който остави без уважениемолбата на Васил Костов за възстановяване на срока за касационно обжалване на доживотнатаму присъда.

Това определениеподлежи на обжалване пред ВКС в 15 дневен срок.

 




Още по темата: общо новини по темата: 119
04.08.2021 »
24.08.2018 »
24.01.2018 »
22.12.2017 »
01.12.2017 »
09.11.2016 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: