Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ваяците свикват народен събор на Гермето край Голица
Автор: Екип Varna24.bg 12:50 / 21.07.2015Коментари (0)2050
©
Ваяци от цялата страна и техните потомци от чужбина се събират на традиционния народен събор в местността Гермето край с. Голица. Това ще стане, както повелява традицията, в първата събота на месец август - т. г. 1 август. 

ХVІ издание на събора се осъществява под патронажа на кмета на община Долни чифлик - Борислав Натов, и с любезното съдействие на Министерството на културата.

Организатори са община Долни чифлик, сдружение ''Голица'', кметството на с. Голица и местното НЧ "Хр. Ботев - 1928". 

В "Гермето 2015" могат да участват български и чуждестранни изпълнители на народни инструменти (кавал, гайда, тамбура, гъдулка), както и български и чуждестранни народни певци, изпълняващи необработен, автентичен фолклор от ваяшката и други етнографски групи в България. 

За да бъдат включени в програмата на изпълнителите, те трябва да подадат заявка. Целта на събора е да проучва, съхранява и популяризира автентичния фолкор от ваяшката и други етнографски групи. Освен това амбициите на организаторите са той да допринесе за откриването на млади таланти, да осъществи приемственост между поколенията и да възроди интереса и любовта към българското народно творчество. Според правилата за провеждането на събора няма възрастови ограничение за участниците. Те са разделени по възраст в групи и категории, а техните изпълнения ще бъдат оценявани от компетентно жури.

На народния събор в Гермето, на който си дават среща миналото, настоящето и бъдещето, идват стотици хора. Той се провежда с малки прекъсвания от 1956 г. до днес. От 2006 г. съборът има и нова цел - съхраняване и популяризиране на ваяшкия фолклор. 

Ваяците са етнографска група, първоначално населяваща източните области на Стара планина - селата Голица, Козичино /Еркеч/ и Аспарухово /Ченге/. Те са с много стара история, датираща още от първите векове след основаването на българската държава и впоследствие разселили се в Бургаска, Варненска, Силистренска и Добричка област, селата Голица и Маринка в днешна Украйна - Болградски район. Самите ваяци се смятат за преки потомци на Аспаруховите българи.

Името "ваяци" дава акад. Любомир Милетич в началото на 20-ти век. Той отбелязва, че ваяците се отличават от другите балканджии по говора си, по носията си - една от най-старите в България, а донякъде и по своята външност. Така оформилата се етнографска група в момента населява общините Аврен, Айтос, Аксаково, Бяла, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол, Несебър, Поморие, Провадия, Руен, Суворово и Шабла в областите Варненска, Бургаска и Добричка.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Серия от трусове в Турция
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: