Важна среща на архитектите се проведе във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:03 / 15.06.2021
2230
На 10.06.2021 г. по инициатива на председателя на управителния съвет на Камарата на архитектите в България (УС на КАБ) - арх. Владимир Милков, се състоя среща с втората по численост в страната регионална колегия - Варна. На срещата в морската ни столица, присъстваше арх. Костадин Христов - Председател на Контролен съвет на КАБ, голяма част от УС на КАБ: проф. д-р арх. Борислав Борисов - зам. председател на КАБ, ресор “Нормативи", член на оперативното ръководство, арх. Мартин Христов - зам. председател на КАБ, ресор “Практика" и член на оперативното ръководство, арх. Константин Димов - председател на "Комисия по международна дейност“ и член на оперативното ръководство на КАБ, арх. Мирослав Бойчев - Член на УС на КАБ, арх. Марин Велчев - Председател на КАБ - РК Варна, член на УС на КАБ, арх. Събин Попов - Председател на КАБ - РК Бургас, член на УС на КАБ и арх. Вичка Колева - Председател на КАБ - РК Търговище, член на УС на КАБ, арх. Николай Рачински - Председател на САБ Дружество Варна, както и главни архитекти на райони и областта на гр. Варна и гр. Търговище.

На срещата арх. Милков направи анализ на финансовото състояние на КАБ, обсъдени бяха и наскоро влезлите в сила промени в ЗУТ, Наредбата за достъпна среда, както и някой тълкувания на спорни законодателни текстове. В своето не кратко експозе, арх. Милков засегна и темите за бъдещите законодателни инициативи на КАБ, съвместно с всички браншови организации от сектор строителство и предстоящите срещи на ръководството с представителите на изпълнителната власт.

Арх. Милков ни запозна с информация за наскоро създадения Европейски иновационен цифров хъб, учреден от 11 браншови организации в строителството и два университета, БАН и др. който да организира обучението в BIM среда на проектанти, строители и да съдейства за развитието на електронна среда в общините, с възможност за европейско финасиране на неговата дейност. Предстои подписване на меморандум за сътрудничество между КАБ и Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), през месец юли. 

Арх. Милков обясни, че КАБ ще настоява Наредбата за достъпна среда да се удължи с 1 година, за да може да бъде подобрена, тъй като в момента ускъпява строителството средно с 30 процента.

КАБ ще кандидатства за европейски средства в размер на 3,6 милиона евро за обучения.

От браншовата структура настояват за промяна в Закона за обществените поръчки, така че само регистрирани в Камарата проектанти и бюра, да могат да кандидастват.

Ще настояват пред Министерството на културата, само експерти на КАБ да правят дигитализацията на паметниците на културата.  

Ръководството на КАБ, започва серия от срещи с членовете на регионалните колегии от цялата страна, която цели информиране на по-голяма част от колегията за работата на УС и комисиите към КАБ.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).