Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Важна среща на архитектите се проведе във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:03 / 15.06.2021Коментари (0)2175
©
На 10.06.2021 г. по инициатива на председателя на управителния съвет на Камарата на архитектите в България (УС на КАБ) - арх. Владимир Милков, се състоя среща с втората по численост в страната регионална колегия - Варна. На срещата в морската ни столица, присъстваше арх. Костадин Христов - Председател на Контролен съвет на КАБ, голяма част от УС на КАБ: проф. д-р арх. Борислав Борисов - зам. председател на КАБ, ресор “Нормативи", член на оперативното ръководство, арх. Мартин Христов - зам. председател на КАБ, ресор “Практика" и член на оперативното ръководство, арх. Константин Димов - председател на "Комисия по международна дейност“ и член на оперативното ръководство на КАБ, арх. Мирослав Бойчев - Член на УС на КАБ, арх. Марин Велчев - Председател на КАБ - РК Варна, член на УС на КАБ, арх. Събин Попов - Председател на КАБ - РК Бургас, член на УС на КАБ и арх. Вичка Колева - Председател на КАБ - РК Търговище, член на УС на КАБ, арх. Николай Рачински - Председател на САБ Дружество Варна, както и главни архитекти на райони и областта на гр. Варна и гр. Търговище.

На срещата арх. Милков направи анализ на финансовото състояние на КАБ, обсъдени бяха и наскоро влезлите в сила промени в ЗУТ, Наредбата за достъпна среда, както и някой тълкувания на спорни законодателни текстове. В своето не кратко експозе, арх. Милков засегна и темите за бъдещите законодателни инициативи на КАБ, съвместно с всички браншови организации от сектор строителство и предстоящите срещи на ръководството с представителите на изпълнителната власт.

Арх. Милков ни запозна с информация за наскоро създадения Европейски иновационен цифров хъб, учреден от 11 браншови организации в строителството и два университета, БАН и др. който да организира обучението в BIM среда на проектанти, строители и да съдейства за развитието на електронна среда в общините, с възможност за европейско финасиране на неговата дейност. Предстои подписване на меморандум за сътрудничество между КАБ и Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), през месец юли. 

Арх. Милков обясни, че КАБ ще настоява Наредбата за достъпна среда да се удължи с 1 година, за да може да бъде подобрена, тъй като в момента ускъпява строителството средно с 30 процента.

КАБ ще кандидатства за европейски средства в размер на 3,6 милиона евро за обучения.

От браншовата структура настояват за промяна в Закона за обществените поръчки, така че само регистрирани в Камарата проектанти и бюра, да могат да кандидастват.

Ще настояват пред Министерството на културата, само експерти на КАБ да правят дигитализацията на паметниците на културата.  

Ръководството на КАБ, започва серия от срещи с членовете на регионалните колегии от цялата страна, която цели информиране на по-голяма част от колегията за работата на УС и комисиите към КАБ.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: