Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Важни проекти за Варна обсъждаха в Областна управа
Автор: Екип Varna24.bg 14:45 / 13.09.2017Коментари (0)2510
©
Областният Управител на Варненска област Стоян Пасев свика Областния съвет за развитие днес. Във фокуса на внимание бяха определящи за развитието на региона важни европейски проекти. На заседанието присъства г-жа Жарлот Жабо- представител на Европейската комисия.  

Представена бе дейността по проекта BLUE NET- мрежа на морските клъстъри за син растеж на икономиките на морските държави. В дискусията участваха и представители на партньорите по проекта от Италия, Румъния, Хърватия, Албания, както и представител на ГД "Морско дело и рибарство". Италианските партньори споделиха положителни практики от клъстъра във Венеция.

Особено внимание бе отделено на Регионалната програма по ПУГМ/ планове по устойчива градска мобилност/ и изготвянето на регионалните планове. Варненска област е първата в страната, която започна да работи по проблема - създаване на гъвкави транспортни системи в съответствие с целите на Регионалния план за развитие-"Подобряване на вътрешно- регионалната свързаност и достъпност до обекти за услуги, туризъм, рекреация, култура". 

Г-жа Пепа Ризова- експерт на Клуб "Устойчиво развитие на гражданското общество" /УРГО/- национален координатор по мобилността и българския партньор в европейските проекти "Просперити" и "Последната миля", представи пред участниците в съвета проекта "Просперити"- просперитет чрез иновации и промоция на Плановете за устойчива градска мобилност /ПУГМ/. 

Целта на проекта е да се стимулира въвеждането на плановете в страните членки чрез активиране на национално и регионално равнище. В проекта участват 27 партньора от 15 страни-членки на ЕС. Българският представител в проекта е Клуб УРГО, чийто представители г-жа Лучия Илиева и Пепа Ризова участваха в разработването на проекта. Втори партньор е Община Варна. 

Бюджетът на проекта е 3 188 мил. евро и е финансиран изцяло от ЕС. Важна стъпка в реализирането на проекта "Просперите" бе подписването на Споразумение между Областна администрация Варна и Клуб УРГО за създаване на Регионална Програма по ПУГМ- планове за устойчива градска мобилност за Област Варна. Програмата ще бъде пилотен документ, който ще подпомага разработката на мобилните планове и внедряването на мерки за устойчива мобилност в градовете и курортните селища в Област Варна. 

Чрез нея ще се получи и синергия с течащият в момента проект "Последната миля", в рамките на който общините от Варненска област разработват мерки за гъвкави транспортни услуги и мобилни планове.  

Г-н Младен Иванов- ръководител на проекта "Просперити" от Община Варна обърна внимание на необходимите мерки и дейности на регионално и общинско ниво, които да подпомогнат изработването и внедряването на Общинския план за градска мобилност на Варна.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: