Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Важни теми обсъдиха в Евксиноград лидерите! Ципрас каза и за скоростния път до Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:46 / 02.11.2018Коментари (1)3770
©
Нашата четворка и събирането ни тук винаги са имали една цел – в рамките на Европейския съюз да повдигнем нивото на свързаност и политиката ни никога не е била насочена срещу трети страни. Четворката ни има за цел не само да укрепва ЕС, но и да го прави по-силен. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в резиденция "Евксиноград“ след края на Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Премиерът подчерта, че политиката на четиристранния формат е в ценностите на ЕС – свързаност, конкурентоспособност и повишаване на доходите.

Министър-председателят Борисов акцентира върху енергийната сигурност и изтъкна значението на диверсификацията в тази сфера. По думите му неслучайно газоразпределителният център носи името "Балкан“ и добави, че този проект би дал възможност за повече избор и за намаляване на цените.

Премиерът приветства и подписването на съвместна декларация между България и Гърция за развитието на железопътната връзка "Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна – Русе“. Борисов изтъкна също значението на транспортните "пръстени“ със съседните страни, които се формират и посредством изграждането на магистралите в България.

Считаме, че с влизането на Сърбия в ЕС, Съюзът ще стане по-силен, добави българският министър-председател. Според него, след като по време на нашето председателство на Съвета на ЕС темата за Западните Балкани беше сериозно развита, предстоящото Румънско председателство може да отвори нови възможности, включвайки и темите за Дунавската и Черноморската стратегия в европейския дневен ред.

Премиерът Борисов спорели също, че заслужава да се обсъди и идеята на гръцкия му колега Ципрас за 2030 година четирите държави да кандидатстват за световното първенство по футбол, а и за други спортни прояви.

От свoя страна министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас също акцентира върху придвижването на проектите от взаимен интерес. Наред с железопътната връзка "Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна – Русе“, той обяви, че е договорено и създаването на скоростен път от Александруполис до българската граница, от където може да се свърже със София, Варна и Бургас. Според Ципрас е необходимо да се инвестира и в енергийната сигурност на региона и изтъкна значението на интерконектора с България. С израелския премиер Бенямин Нетаняху е обсъдена и темата за източно средиземноморския тръбопровод  East Med.

"Като започнахме преди година нашите усилия, нещата на Балканите и в региона не бяха толкова оптимистични. Днес трудностите остават, но сме направили важни крачки напред“, заяви още Ципрас. Той специално подчерта ролята на Българското председателство на Съвета на ЕС за перспективата пред Западните Балкани. По думите му и Преспанското споразумение ще има ползи за развитието на ЮИЕ.

Президентът на Република Сърбия Александър Вучич също обърна внимание на енергийната свързаност и инфраструктурните проекти, които по думите му са от ключово значение за Балканите. Това ще бъдат и част от темите на следващата четиристранна среща на високо ниво през декември, която ще се проведе в Белград. "Благодарни сме на България, Гърция, Румъния и на всички страни, които оказват подкрепа на Сърбия по европейския й път“, добави Вучич.

Съгласихме се да създадем работна група, която да разгледа възможностите за изграждане на нови връзки през река Дунав между Румъния и България, отбеляза министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила. По думите й проектът, който засяга скоростния път между Тимишоара и Панчево е разгледан на политическо равнище. Дънчила подчерта ангажимента на страната й да работи за свързаността и просперитета на региона. За Румъния кохезионната политика ще остане главната политика за инвестиции в ЕС и ще допринесе за преодоляване на дисбалансите в региона, каза още Дънчила.

"Евреите са претърпели ужасни неща по време на Холокоста. Във вашите държави има изключително смели мъже и жени, които са се изправили с гърдите си и са защитавали живота им. Това е нещо, което никога няма да го забравим“, обърна се към колегите си премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, който беше гост на Четиристранната среща. Той добави, че създавайки високи технологии, Израел работи за общата сигурност, предотвратени са много терористични атаки, а с получената помощ са спасени човешки животи. "С нашите партньори и приятели обсъдихме двустранно как да повишим сътрудничеството с Израел. В общия контекст има три сфери - технологии, енергетика и сигурност“, посочи Нетаняху. В изказването си той се спря на технологичната революция в света, която се наблюдава във всяка човешка дейност. Посочи как Израел може да помогне за повишаване на енергийните доставки и също се фокусира върху тръбопровода East Med.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
....браво,яка,положителна снимка.....,трябва да са обединени балканите....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: